Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вотът в чужбина

| обновено на 02.10.22 в 07:45
Снимка: БГНЕС

Вотът в чужбина е с начален час 7 ч., местно време. Гласуването в някои държави вече е в ход. В 21ч. българско време отвориха избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Гласуването започна и в Австралия. Най-много секции чуждестранни секции има в Турция - 166, във Великобритания те са 126, в Германия - 77, а в Испания - 65.

·  Очаква се в Турция да гласуват около 100 000 души. Броят на секциите е рекорден

Изборният ден ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ - в 6 ч. сутринта българско време в понеделник. Заради часовата разлика 55-те секции в САЩ ще отворят следобед българско време. 12 са секциите с машини. За Чикаго, където е най голямата българска общност, местата за гласуване са 8. В 5 секции там ще има машини. Изборните доброволци смятат, че проблеми няма да има и в щата Флорида, където ураганът Йън взе жертви и причини много щети. Представители от Посолството и от България вероятно няма да има, защото не могат да се придвижат, но доброволците обещават, че ще проведат изборите. 

Поради часовата разлика изборният ден в Обединеното кралство започна два часа по-късно, отколкото в България и респективно ще приключи два часа по-късно – в 22.00 часа българско време. Общо избирателните секции са 126. 114 от тях са в Англия, 6 в Шотландия, 4 в Северна Ирландия и 1 в Уелс. Една секция има в Дъглас на остров Ман. Най-много секции има в Българското посолство в Лондон и в източния лондонски квартал Баркинг – по 4. Общо в столицата Лондон секциите са 42. На много места се гласува с машини. Машинното гласуване е особено популярно в Англия. На базата на подадените заявления се очаква избирателната активност да бъде по-ниска от предишните избори през ноември миналата година. Прогнозата е за сравнително хубаво време, с евентуални превалявания единствено в Уелс. Придвижването в Лондон може да бъде затруднено от проведената вчера жп стачка, чиито последици още се усещат сутринта и от Лондонския маратон, в който участват 50 000 души.

В Гърция изборният ден започна в 7 ч. Българските граждани гласуват в 25 секции. Най-много има в Атина – 7, които се намират на места с удобен достъп. 6 са секциите на о. Крит, където има и много туристи. По една секция има на островите Миконос, Лимнос, Родос и Кос, където се очаква вот и от туристи. Българските граждани, които са на почивка в северната част на страната, имат възможност днес да упражнят правото си на вот в Александ