Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скъп и неизбежен – нов дълг в хазната

Снимка: Георги Цветков, БНР

102 750 000 лева нов дълг са поети под формата на държавни ценни книжа със срочност десет години и половина. Това е сухата статистика от аукциона на 3 октомври, където бяха предложени книжа за 200 милиона лева, но не бе проявен достатъчно инвеститорски интерес към цялата емисия. Седмица по-рано едвам бе преминат прагът на обема на емисията, но поръчките не бяха одобрени в цялост – изводът, по-скъп дълг, нисък инвеститорски интерес.  

В новия епизод на подкаста „На всяка цена“ управляващият директор на MK Brokers Николай Ваньов коментира, че това е очакван развой на събитията. „Поради няколко причини: на първо място, банките вече виждат достатъчно възможности, за да инвестират своите свободни ликвидни средства. Другият голям играч на пазара на държавни ценни книжа (ДЦК) – пенсионните фондове, със сигурност са в изчаквателна позиция поради сериозните загуби, които реализираха от началото на годината“, обясни Ваньов, според когото при част от банковите групи у нас с чуждестранна собственост има изтегляне на ликвидност в посока банката – майка. Анализаторът припомни, че БНБ се е намесила в подобна ситуация в началото на кризата с коронавируса и не изключи нов ход от страна на централната банка.  


Кратки емисии ДЦК и/или външен пазар 

Поемането на допълнителни задължения е необходимо заради предстоящите падежи, както и за покриване на разходите за помощи за бизнеса и за най-уязвимите групи от населението през зимата. Лимитът на нов дълг за годината е 10,3 млрд. лева, като над 2 млрд. лева вече са поети от вътрешния пазар и 2,25 млрд. евро – от външния пазар. „Когато има нов парламент, независимо каква ще е продължителността на живота му, трябва да се потърси увеличаване на дълговия лимит“, смята Ваньов. 

Според него по-разумно е страната ни да премине към сконтови краткосрочни емисии на вътрешния пазар или отново да излезе на външните пазари. Осъществената емисия от 2,25 млрд. евро през септември е успешна, макар и по-скъпа, смята пазарният анализатор. 

По думите на Ваньов, финансовото министерство е възприело изчаквателна позиция през май, когато други държави са успели да наберат дългов ресурс от международните пазари при сравнително по-добри условия. „С осъществената емисия практически ресурсът за дълговото погашение през май е осигурен“, коментира анализаторът, но предупреди, че по този начин не се решават всички дългови проблеми на хазната.  

Според него бюджетното салдо трябва да се балансира чрез кратки емисии на вътрешния пазар, „които са отдавна позабравен инструмент“, както и да се помисли за нова емисия на външните пазари, която може да се окаже с по-благоприятни условия при правилно претеглен матуритет от вътрешни емисии.  


Пикът на високите лихви – обозрим, но ни е нужно търпение  

Овладяването на инфлацията е приоритет номер едно на централните банки, заради което започна и сериозното повишаване на лихвите (след като бяха прекратени програмите за стимулиране на икономиката чрез изкупуване на дългови книжа). Според Николай Ваньов, наближава моментът, в който централните банки вече ще започнат да намалят темпото на увеличаване на лихвите. Пример за това е Австралия, където ръстът на основните лихви е по-нисък спрямо очаквания. 

Интересен пример е Великобритания, коментира пазарният анализатор, където покачването на лихвите се съчетава с програма за изкупуване на дългови книжа. „Не е изключено ЕЦБ в някакъв момент да прибегне до същия ход. Възможно е през октомври да има ново сериозно покачване със 75 базисни на лихвените равнища (jumbo hike), но не вярвам след това да последва ново. Франкфурт чака момента да натисне бутона за спиране на покачванията“, коментира още Ваньов.  

Как лихвената политика на централните банки влияе върху потребителския портфейл и каква е ролята на руската война в Украйна върху дълговите пазари – това са само част от въпросите, повдигнати в новия епизод на подкаста „На всяка цена“.  

Всички епизоди на "На всяка цена" ще намерите:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11