Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще пее птичето под диригентството на Илон Мъск?

Фотоколаж: Силвия Петрова

Съкращения, пазарлъци и отлив на рекламодатели - всичко това само за 10 дни след като най-богатият човек на планетата - Илон Мъск, купи "Туитър" за 44 милиарда долара. Какво следва - ще бъде ли Мъск като Мидас и ще превърне ли най-важният форум за политически диалог в процъфтяващо пространство, или предстоят дори още по-големи проблеми на хоризонта?

"Мъск е не само най-богатият индивид на планетата, но и най-могъщият бизнес лидер, тъй като вече е начело на един от най-важните в политическо отношение форуми, но също така е и на върха на най-важният производител на електромобили. Освен това има и роля във войната в Украйна, където дава достъп до сателитната си мрежа, осигуряваща интернет - "Старлинк". Мъск също така обмисля собствени идеи за мирен договор, които се приемат, че са в полза на Руската федерация. Опасна ситуация би било, ако Мъск спре доставката на "Старлинк" в Украйна - това би имало голямо влияние във войната и е важно законотворците да бъдат сигурни, че той не може да злоупотреби с ролята си", казва Юлиан Рингхоф от Европейския съвет за външна политика.

Именно това намерение на Мъск, касаещо "Старлинк", въпреки че в последствие промени решението си, както и предложението му за провеждането на повторни референдуми в анексираните от Москва украински региони, станаха повод за размяна на остри реплики между Мъск и бившия световен шампион по шах Гари Каспаров

„Срамота! Цената е огромна, но Украйна я плаща. Така че защо хората, които си седят в уюта на своите имения в Силициевата долина, се опитват да казват на Украйна как да управлява своите дела? Това е морален идиотизъм и геополитическа слепота", коментира Гари Каспаров предложенията на Мъск, който обаче не му остана длъжен с думите, че: "Вярно е, че Каспаров играе шах почти толкова добре, колкото моя iPhone, но иначе е идиот“.

Сдобива ли се Илон Мъск с опасно много власт? Мнението на Мат Навара - Мат Навара - анализатор на социалните медии и бивш съветник по социални стратегии към британското правителство:

""Опасно" е субективна дума. Той определено има много повече власт и влияние сега, спрямо преди да купи "Туитър", който е един от най-популярните форуми за дискусии онлайн. А той вече има пълен контрол над него и определено има платформа, на която да рекламира бизнес начинанията си. Той ще може да усили неколкократно посланията, които мисли, че са важни. Но в същото време твърди, че е абсолютист по въпроса за свободата на словото и вярва, че всеки трябва да има глас, който да бъде чут. Ако се приддържа към това - ситуацията ще е добра, но ако ограниченията отпаднат и няма изискваното от компаниите и потребителите ниво на модериране, ще има проблем. Ще е предизвикателство за него да реши проблемите на платфората и тя да започне да бъде доходоносна - а "Туитър" хич не го бива да прави пари. Първата година на управлението му определено ще бъде интересна."

Да прави пари и то бързо, е цел на Мъск и това се доказа от идеята му да таксува синята значка на т.нар. потвърдени профили. Първоначално искаше 20 долара месечно, на което остро се въпротиви световноизвестният американски писател Стивън Кинг и заплаши да напусне платформата. 

Насмешка предизвика у някой потребители отговорът на най-богатият човек на Земята, звучащ като пазарлък: "все някак трябва да плащаме сметките! "Туитър" не може да разчита изцяло на рекламодатели. Какво ще кажеш за 8 долара?"

Проблемът с рекламодателите също се изостри, след като редица големи компании, като "Фоклсваген", "Ауди", "Дженерал Мотърс" и британската компания за зърнени храни "Дженерал Милс" обявиха, че спират рекламите в социалната мрежа.

Юлиан Рингхоф от Европейския съвет за външна политика разчита в поведението на Мъск следните намерения:

"Той ще сподели цялостната си визия за "Туитър" през следващите дни. Засега има само изявление, споделено с рекламодателите, в което се опитва да ги успокои, че промените няма да са твърде драстични, както и че "Туитър" няма да заприлича на достъпен за всички ад, а че ще се придържа към законите и това трябва да бъде топла и приветлива платформа. От една страна той има различен подход към модерирането на съдържание, тъй като за него свободата на словото е по-важна от всичко. От друга страна той разбира, че в световен мащаб няма да може да бъде абсолютистът, който би искал да е."

И конкретният пример е Европейският съюз:

"Европейският съюз е много по-добре подготвен за оглавяването на "Туитър" от Мъск, защото в САЩ има много малко регулации, които да го ограничат. Но в ЕС със законодателството за дигиталните услуги, по което наскоро се постигна съгласие, от 2024 г. ще има нови правила за големите онлайн платформи, към които вероятно ще спадне и "Туитър". Ще са в сила различни правила, като например Мъск няма да може да дава приоритет на съдържание от неговите компании спрямо останалото съдържание. Ще бъдат разглеждани алгоритмите и данните на платформата, за да се определи как се модерира съдържанието. Ще има одити и оценки на риска и - което е важно - ще има задължения за премахване на съдържание, което представлява заплаха за обществото като например език на омразата, терористично съдържание, дезинформация и невярна информация."

Поглед към бъдещето на една от най-големите социални платформи, които съществуват, отправи Мат Навара:

"Преходният период, в който той поема управлението, ще бъде много труден, защото ще трябва да балансира между нуждите на компаниите, на потребителите и собствените си идеи за промяна. Ще му е трудно с модерирането на съдържанието и спазването на правилата и законите на различните страни по света за социалните медии, които постоянно се променят. В момента има голяма въпросителна за бъдещето на Туитър. Съществуват опасения, че някои от предложените от Мъск промени ще доведат до упадък за платформата и интересът към нея ще спадне. Но той е човек, който прави чудеса, така ще рзберем посоката след няколко месеца."

Може ли да се очаква промяната в собствеността на компанията да окаже влияние на предстоящите следващата седмица междинни избори в САЩ?

"Това, че Илон Мъск вече е собственик на "Туитър" вероятно ще има ограничено влияние на този вот в сравнение с останалите избори, тъй като беше направено много за справяне с дезинформацията. Регулацията вече е в сила и няма признаци, че Илон Мъск ще отмени въведените мерки и ограничения за защита на изборите или пък че ще промени коренно политиките на комапниятаОчаквам обичайната висока активност в "Туитър" във връзка с изборите - смесица от дезинформация и фалшиви новини, които ще притсняват политици и от двете страни на политическия спектър. Мисля, че на Илон Мъск му харесва да се "държи" и за двата лагера - демократи и републиканция, и ще се възползва от властта си над "Туитър". В дългосрочен план, фактът, че един от най-богатите хора на света, вече е собственик на "Туитър" и има подобен контрол върху нещо, което има огромен културен отзвук и влияние върху интернет диалога и особено - политиката, е причина за тревога. Ще трябва време, за да се оцени какви ще са последиците."

А тях първи усетиха половината от служителите на компанията, които вчера бяха съкратени с цел намаляване на разходите и налагане на нова трудова етика.

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония. Разликата между двамата е 176 446..

публикувано на 25.04.24 в 12:00
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те получиха само по два гласа "за". Предстоят нови обсъждания и ново извънредно заседание на СЕМ...

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно и заведения за обществено хранене. Акцентът е върху стоките с повишено потребление преди..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За последните 5 месеца екипът на Терзиев само по една от различните алинеи от Закона за обществените..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47