Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Христо Иванов: Не става въпрос за изменения в Изборния кодекс, а за тестване на лоялността между ГЕРБ, БСП и ДПС

"Можеше да се създаде атмосфера, при която да стане по-лесно формирането на правителство"

Снимка: БГНЕС

Не става въпрос за определени изменения в изборния кодекс, а за тестване на взаимната лоялност и възможността за формиране на правителство между ГЕРБ, БСП и ДПС. Това заяви пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Тества се възможността на тримата партньори да работят заедно. Те внимателно наблюдават обществената реакция, не просто по отношение на алтернативата за гласуване и с хартия, а към този маниер и комбинация“.

Йордан Цонев заяви, че от ДПС са готови на подкрепа и без да участват в изпълнителната власт, посочи Иванов в предаването "Политически НЕкоректно".

„Това е част от някакъв процес на договаряне“.

Когато се прави правителство, в което участват ГЕРБ и ДПС, това сумира техните апетити за безконтролна власт, смята съпредседателят на ДБ.

„Те вече говорят за рестартиране на процеса по избор на политическа квота във Висшия съдебен съвет. Това ще стане в договорка с „Възраждане“. Усещането за задръжки и обществен интерес, както и за необходимостта от провеждане на реформи, ще бъдат сведени до минимум“.

Започна работата на Конституционната комисия и се очаква всяка от политическите сили да заяви намерения и концепции за промени в основния закон, поясни той.

Направен беше опит да се прегледа последното становище на Венецианската комисия, което напомня ,че е необходимо на конституционно ниво да се въведат механизми за ефективна отчетност на главния прокурор. Това не предизвика