Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон събира министри на правосъдието от цял свят за руските престъпления в Украйна

Домакин на срещата е британският министър на правосъдието Доминик Рааб
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британската столица Лондон ще бъде домакин на международната среща на министрите на правосъдието от цял свят с акцент върху руските военни престъпления в Украйна.

Разследването на предполагаеми военни престъпления в Украйна е първа точка в дневния ред на планираната през март среща ни високо равнище в Lancaster House, която е част от комплекса на Министерството на външните работи. Домакин на срещата е британският министър на правосъдието Доминик Рааб заедно с неговия нидерландски колега.

На срещата ще бъде изслушан прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан за работата на съда и ролята на международната общност в подкрепа на неговите разследвания. В момента Хан разследва обвинения, че руски войници са извършили военни престъпления след нахлуването в Украйна. Киев твърди, че украински цивилни са били екзекутирани, а жени – изнасилвани.

Доминик Рааб заяви, че руските войски трябва да знаят, че не могат да действат безнаказано и че Великобритания ще подкрепя Украйна, докато не възтържествува справедливостта. Рааб допълни, че международната общност трябва да подкрепи по най-убедителен начин Международния наказателен съд, за да могат военнопрестъпниците да бъдат подведени под отговорност за зверствата, на които сме свидетели.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На второ четене: МВР ще охранява центровете за бежанци

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и центровете за настаняване. Това реши парламентът, след като прие на второ четене промени в Закона за МВР. Повод за измененията станаха зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, а целта е запазване на обществения ред. Преди това с пълно..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Борисов към Радев: Не назначавайте за служебен премиер Росен Желязков или Димитър Главчев!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли президента Румен Радев да не избира за служебен премиер председателят на парламента Росен Желязков,нито Димитър Главчев. "Аз г-н Главчев не съм го виждал може би от 7-8-10 години, а към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на Изпълнителната комисия, да не ни го..

публикувано на 28.03.24 в 11:49

Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта

Украинските сили са свалили 26 от 28 дрона, с които Русия е атакувала през изминалата нощ Източна, Южна и Югоизточна Украйна. Няма данни за нови жертви, но има ранени и поразени жилищни сгради и обекти от енергийната инфраструктура. Губернаторът на Запорожка област написа в социалната мрежа "Телеграм", че две жени са пострадали при..

публикувано на 28.03.24 в 11:42

С 13% поскъпват парното и топлата вода в Пловдив от юли

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. В следващите три месеца прогнозата може да се промени, но ако ситуацията се запази, през предстоящия отоплителен сезон парното на пловдивчани ще струва близо 157 лева за мегаватчас. От EVN, които..

публикувано на 28.03.24 в 11:41
Ива Лазарова

Ива Лазарова: Ако изборите са 2 в 1, много е важно да се говори за начина, по който ще се гласува с машини

Около 106 милиона са стрували парламентарните изборите през 2023 година . Това съобщи пред БНР  Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " Това включва видеонаблюдение, работа на машинните устройства, транспорт, логистика и организация на изборния процес. Най-скъпите избори през последните години бяха местните през есента..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

"Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с 2% през април

"Булгаргаз" запазва прогнозата и поиска природният газ да поскъпне с около 2% през април. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на синьото гориво. Окончателно решение ще бъде взето на 1 април. За разлика от март, когато поевтиняването на синьото гориво беше значително,..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Гърция най-бедна в ЕС след България - дебати по вот на недоверие срещу Мицотакис

Продължават дебатите в парламента в Атина по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в "обяснителен режим" срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори. Обсъждат се теми от различни сектори - от опити да се прикрият виновните политически лица за железопътната катастрофа, която..

публикувано на 28.03.24 в 10:54