Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Юлияна Николова: Липсва желание за мерки за декарбонизация в България

Юлияна Николова
Снимка: БГНЕС

"Защо не се направи една кампания и да се разясни - защо трябва да поемаме ангажимент за намаляване на въглеродните емисии, защо България трябва да се присъедини към всички европейски, а и глобално в света, към призива за декарбонизация". Това заяви пред БНР Юлияна Николова – директор на Портал "Европа" и Фондация "Център за модернизиране на политики".

Хората, които страдат от заболявания, причинени от замърсяване на въздуха, не са един и двама, подчерта тя. По думите й декарбонизацията не се отнася толкова до замърсяването на въздуха, колкото до климатичните промени, за които в скоро време ако не бъдат взети мерки от всички, може да станат необратими. 

"Това, което е казано в плана и което предстои тази година заплашително да не бъде изпълнено, е, че в първото полугодие на 2023 г. България трябва да направи стратегия и план за нейното приложение за декарбонизация. Желание за мерки за декарбонизация в България липсват от самото начало", коментира Николова в предаването "Преди всички".

От две години се намираме в състояние на непрекъснато очакване за следващи избори. Тя посочи, че всичките версии на Плана за възстановяване и устойчивост са пбликувани и може да бъдат прочетени. Освен това в официалния вестник на ЕС, който също е публичен и видим, има публикувана оценката за последния план за България, добави тя. По думите й в нея ясно се вижда какви са поетите ангажименти от България:

"В оценката на Комисията пише, че през 2023 г. България ще направи план за декарбонизация по години и ще поеме ангажимент за затваряне на въглищните централи не по-късно от 2038 г. За 15 години могат да се направят достатъчно мерки, за да не се загубят работни места и да се създадат алтернативни източници на електроенергия и тези хора да бъдат заети там".

По думите й обаче това не може да се направи от днес за утре. 

Промени в плана са