Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Аламанов: Ниската избирателна активност не е функция на машините, а на отвращението на хората от политическите сили

"Няма възможност за машинно гласуване, а за цъкане по машина, която да изплюе бюлетина и тя да бъде преброена ръчно"

Любомир Аламанов

Вече се чуха две сериозни заявки в политическото пространство. Това обясни пред БНР комуникационният експерт Любомир Аламанов.

„От една страна са ПП, ДБ и силите, които искат промяна в досегашната система. От другата е Бойко Борисов, който каза, че ще говори с Изпълнителното бюро на ГЕРБ и ще поиска възможност за водене на преговори за евентуално съставяне на правителство с БСП и ДПС. Става дума за осветляване и поемане на политическа отговорност“.

Аламанов смята, че ситуацията е доста притеснителна, не само заради войната, която се води в Украйна и останалите кризи по света, но и заради силното напрежение в обществото у нас.

„Ако партиите искат да привлекат хората, които не гласуват, очевидно трябва да подходят различно. Но и самите хора трябва да разберат, че цупенето в ъгъла не води до нищо конструктивно. Управление ще има, така или иначе. Неучастието в изборите означава оставане на твърдите партийни ядра. И ако има някакъв корпоративен или купен вот, той ще определи и бъдещето на тези, които не гласуват. Ако отидат и гласуват, може би ще стане нещо различно.  Човек не може да бъде изморен от правото да определя бъдещето си. Не виждам какво толкова изморява хората да отидат до урните и да дадат своя вот. Става за десет минути“.

Няма възможност за машинно гласуване, а за цъкане по машина, която да изплюе бюлетина и тя да бъде преброена ръчно, посочи още Аламанов.

„Това не е машинно гласуване, а използване на скъп принтер, за да се мимикрира все едно, че има машинно гласуване“.

Ниската активност не е функция на машините, а на отвращението на хората от политическите сили, заяви той.

„И този парламент беше поредният, от чиято трибуна се чу призив да не се говори като по време на предизборна кампания. Избирателите трябва да накажат тези политически сили, като отидат да гласуват“.

Всеки път се удивлявам от новите начини, които някои изчезващи политически формации измислят, за да предизвикат някакво внимание към себе си. Така Аламанов коментира уведомлението на ИТН за провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание и промяната на държавното ни устройство от парламентарна към президентска република.

„Начините, по които в България се искат референдуми, са важни. Концепцията ,че народът не е глупав  и може да се изкаже по всякакви теми е заблуда. Народът не е компетентен по всякакви теми. Лесно е да се стигне до подвеждане от ловки политически измамници. Хората могат да бъдат подведени много лесно“.

Цялото интервю на Георги Марков с Любомир Аламанов може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03