Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо се търсят запасни сега, когато са минали 16 г. от края на задължителната казарма?

Цанко Цанков
Снимка: Добромир Видев

Конституционният съд образува дело по искане на Министерския съвет за това дали армията може да обучава запасни и в мирно време. То се поставя заради две противоречиви тълкувания, дадени в различен времеви отрязък от Министерството на правосъдието.

Решението за искането идва от Министерството на отбраната и с уговорката, че засега то няма общо с войната в Украйна.

Според полковника от запаса - Цанко Цанков, няма нищо необичайно в искането на МО да търси тълкувателно решение за това дали може да обучава запасни в мирно време.

Полковникът е председател на Сдружение „Клуб 199”. То е основано от офицери от резерва, както и от служили в структурите за мобилизация и окомплектоване на въоръжените сили преди години. Самият Цанко Цанков до 2002-ра година е работил в Мобилизационния отдел на бившия вече Генерален щаб. Затова от обяснението му става ясно, че поне засега искането към КС е, за да се улесни работата на армията и да се попълнят структури, в които има нужда от хора.  

„Има хора, които носят повиквателни заповеди в джоба си. НС определя мирновременната и военновременната численост, която трябва да имат въоръжените сили. Тази задача е възложена на формирования, които да ги приемат и да изпратят заявки до военните окръжия да ги попълнят, обаче тези хора се движат-отиват в чужбина, разболяват се и умират. Военните окръжия веднага дават заместник и изпращат известие. Онзи ден в социалните мрежи се появи съобщение, че един запасняк в Стара Загора е викан, за да му се връчи повиквателна. Социалните мрежи гръмнаха, че ни готвят за Украйна, което не е вярно. Стотици хора са минали през обучения“.

Цанко Цанков казва, че преди 16-ина години се е говорело за около милион и половина запасни, но тогава армията приключила с наборните военни. И така, с времето от многото служили в несъществуващите вече структури, като Строителни войски, Транспортните войски и девоенизираните от МВР, не останали много хора.

С днешна дата статистиката не е в полза на броя на запасните. Партия „Български възход“ ги сметна на 1 250 000 души, когато предложи законопроект за запасните. Но точната бройка е държавна тайна. Затова Комисията по отбрана на 48-мия парламент обсъди въпроса със състоянието им на закрито заседание.

Не са тайна обаче статистиките на военните доклади, които сочат, че има затруднения при попълването на командите на военните формирования. Причините са, че голям брой от вписани на военен отчет нямат военна подготовка по нужните за армията специалности, а над 80% са на възраст над 35 години. С всяка изминала година контингентът от запасни застарява, което води и до некачественото или невъзможно попълване на нуждите.

Военните не можели да намерят хората на постоянния им адрес – намирали се извън страната. Проблемът засягал дори и ВМА, а и ВВС заради специфични длъжности.

Онова, което само преди дни каза публично служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, е, че се надява да има отговор на Конституционните съдии по въпроса. 

„Засега всеки един български гражданин, съгласно Конституцията, има дълг към Родината и Отечеството. В същото време подготовката за изпълнението на този дълг никак не  е формирана. Дали МО може да организира мобилизационни сборове, дали може да проведе обучение, това не е записано в Закона за отбраната и въоръжените сили. Има и разминаване в мненията на Министерството на правосъдието от 2016 година и в мнението на същото ведомство от тази година. Това противоречие е основателна причина да поискаме такова тълкувателно решение. Не знаех, че са образували вече дело. Радвам се за това и се надявам да има яснота, за да продължим с обучението на нашите граждани“.

Нашият резерв от запасни трябва да бъде подготвен, обясни и министърът.

„За да изпълни всеки наш гражданин своя дълг, трябва да бъде подготвен. При условие, че задължителната казарма е отпаднала, начинът за подготовка стават мобилизационните сборове“

Предложението за обучение на запасните в мирно време не се свързва с връщането на казарматауспокоява депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по отбрана Христо Гаджев. Но и той казва, че трябва да се търси вариант за онези, които са останали без военна подготовка след 2007 година. Годината, от която няма задължителна казарма в България. 

„Това си е изцяло български проблем, който произхожда от Конституцията. Мобилизационни сборове не са провеждани от години, но е важно да се поддържа подготовката. Второто нещо е как ще се извършва тя при хора, които не са били в казарма или не са били военнослужещи".

Людмил Върбанов е един от тези, които не са ходили в казарма. Навършил е 18, малко след като наборната служба приключила окончателно.

„Тогава бях доволен и се радвах, защото можех веднага да стана студент и да се радвам на младостта“.

Но към днешна дата той оценява, че военната подготовка е нужна. Поне за месец-два реално обучение, вместо да захранва интереса си от интернет. Мнението си променил заради това, което става напоследък около него.

„Животът е шарен, лоши неща се случват.“, казва Людмил. И затова следи с внимание какво би се станало, ако Конституционният съд реши да обучава запасни в мирно време.  

„Не ме изненадва след войната в Украйна и другите военни конфликти в Близкия Изток. Причината „гражданинът трябва да е подготвен, за да защити отечеството“, не ми изглежда истинската причина. Според мен сме поели някаква задължение за подготовка на част от гражданите при евентуален конфликт на НАТО с Русия“.

Засега за опасенията на Людмил нямат основания. Войната в Украйна, която вече година бушува в близост то България, е била само мотив политиците да говорят за нуждите от техника и оръжия, не за жива сила и военно обучение.

Експертите пък отчитат, че щом не се говори за връщане на казармата, усещането ни за „възприятие на заплахата“ е доста различно от усещането на някои балтийски държави, които са запазили или се канят да върнат под някаква форма наборната казарма за 12 или 19 месеца. Целта е населението им да има военна подготовка.

Полковникът от запаса Цанко Цанков, който до 2002 година е работил в Мобилизационния отдел на бившия вече Генерален щаб, добавя, че хора, останалите без военна подготовка след края на казармата, като Людмил, не трябва да се притесняват. 

„Нищо не се променя за тях. Просто трябва да добият такава, но МО трябва да промени начина си на обучение. То трябва да бъде военна подготовка“

Той предлага на военен отчет да се заведат навършилите 18 години.

„Когато се заведе, се вижда този човек има ли го, здрав ли е и какво му е състоянието. Не е необходимо да обучим 100 хиляди души, ако нямаме нужда от тях. Трябва да обучим толкова, колкото е решило НС“

Цанко Цанков не отговаря на въпроса дали ситуацията от последната година би върната дори дебата за наборната казарма. Но от думите му става ясно, че нужните на съюзниците сили за справяне с предизвикателствата, не могат да дойдат от други места, освен от националните структури.

„Вече не може да разчитаме на това, което е било досега. Трябва да имаме подготвени ресурси. За да има войски НАТО, трябва страните членки да имат войски“.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп

Повдигат обвинение на Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъде обвинен за плащанията на пари на порнозвезда, точно преди президентските избори през 2016 г., за да купи нейното мълчание, предаде Би Би Си. Подробности за обвиненията, които ще му бъдат повдигнати, все още не са оповестени. Обвинителният акт вероятно ще бъде обявен в близките дни, съобщава в...

публикувано на 31.03.23 в 01:32

Турция ратифицира членството на Финландия в НАТО

Турция стана последната страна от НАТО, която ратифицира членството на Финландия в Алианса, предаде Франс прес. Турските законодатели единодушно подкрепиха присъединяването на скандинавската страна две седмици след като президентът Реджеп Тайип Ердоган благослови публично кандидатурата. Финландският президент Саули Нийнистьо..

публикувано на 31.03.23 в 00:54
Статуя на покойния папа Свети Йоан Павел II пред болницата

Папа Франциск може да бъде изписан тези дни, но няма да отслужи Великденските обреди и Великденска меса

Папа Франциск може да бъде изписан през следващите дни. Той беше приет в болницата "Джемели" в Рим, където е подложен на лечение срещу инфекциозен бронхит. Церемонията на Палмова неделя на 2 април на площад "Св. Петър" в Рим, служенията  на Страстната седмица и Великденската меса, ще бъдат отслужени от различни кардинали, стана ясно днес...

публикувано на 30.03.23 в 23:44

Училищни директори очакват от МВР единно указание за действия при бомбени и друг тип заплахи

Училищни директори очакват от МВР единно указание как да действат в ситуация на бомбени и друг тип заплахи към ръководените от тях учебните заведения. Пред "Хоризонт" те споделиха, че не са компетентни в областта на антитероризма и затова очакват разпореждания от органите на реда как да действат при заплаха по имейл или телефон, вместо сами да решават..

публикувано на 30.03.23 в 23:35
Снимката е илюстративна.

Тяло на мъж е изплувало от шламохранилището към рудник "Бела вода" в Перник

Труп е изплувал от шламохранилището към рудник "Бела вода" в Перник. Информацията потвърди кметът на квартал "Бела вода" Маргарита Давидкова. Тя съобщи, че за случилото се е научила тази вечер от полицията. Откритото тяло е на мъж. То е откарано за аутопсия в "Съдебна медицина" в Перник. До момента няма официална информация за самоличността на..

публикувано на 30.03.23 в 23:12
Иван Шишков

Министър Шишков: Трябва по-добър икономически механизъм за развитие на инженерната инфраструктура

Министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че е необходим нов, по-добър икономически механизъм за развитие на инженерната инфраструктура. На организирана от Камарата на строителите конференция за предизвикателствата в сферата на строителството арх. Шишков посочи, че проблемите с високата инфлация и трудностите с довършването на вече..

публикувано на 30.03.23 в 23:07
Президентът Румен Радев на церемонията ва връчване на наградите

Радев: България има огромен потенциал за предстоящата трансформация на европейската икономика

България има огромен потенциал да заеме много силни позиции в предстоящата трансформация на европейската икономика и на единния европейски пазар, заяви президентът Румен Радев на церемония за връчването на годишните награди "Инвеститор на годината": "Имаме всички суровини, почти всички, много важни суровини - за бъдещето с нулеви нетни емисии, с..

публикувано на 30.03.23 в 22:10