Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сигнали за бомба в училища в София, Варна и Бургас

Снимката е илюстративна
Снимка: Ани Петрова

Сигнали за поставени взривни устройства са получени по имейл в най-малко 16 училища в София. На места учебните занятия са прекратени и полицията претърсва сградите. До момента няма намерено нищо притеснително. 

Сигналите са подадени в училища по имейл в няколко столични квартала. Най-много са получените сигнали в училища в кварталите "Хаджи Димитър", "Слатина" и "Красно село".

От МВР уточниха, че имейлите продължават да се получават в още учебни заведения.

Полицията в столицата е предприела претърсване на сградите. На места това вече е приключило. Няма открити взривни устройства. Решението дали учебното заведение ще остане затворено или не, е на директора, допълват от Столичната полиция.

Сигнали за бомба има и в училища в Бургас и Варна.

В 15 учебни заведения в Бургас прекратиха учебните занятия и евакуираха учениците след получени по електронните пощи съобщения за поставени самоделни взривни устройства. В затворените училища вече се извършват обстойни проверки за наличието на съмнителни вещи или предмети.

Заплашителните съобщения са получени тази сутрин в голяма част от бургаските училища. В 15 от тях децата са евакуирани и освободени от учебни занятия, уточни говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева:

"В някои от училищата подобни заплашителни имейли не са установени. Към момента учениците и педагогическия персонал не са евакуирани. Служителите от Областна дирекция на МВР-Бургас вече извършват обстойни проверки в затворените училища за наличие на съмнителни вещи или предмети, като в случай, че такива бъдат открити, за обезвреждането им ще се включат служители от спецекип от Главна дирекция "Жандармерия"- Специални операции "Борба с тероризма" към МВР". Тази бомбена заплаха е изпратена на служебните електронни пощи на директорите. Не са на личните имейли на самите директори на учебните заведения. Кой е подателят не е изяснено. До момента текат полицейски действия в тази посока".

До момента няма установени данни за сериозен проблем, каза още тя.

Във всички училища във Варна има подадени сигнали за взривни устройства, съобщиха за Радио Варна