Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тодор Джиков: Ще настояваме пред Брюксел за втора компенсация от 50 млн. евро

Снимка: БГНЕС

За първи път заедно от една страна на барикадите стачкуват кабинетът, който управлява България, и българският народ. Това заяви пред БНР Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието.

"Българските земеделци искат справедливост. Хората не говориха за пари, те искаха справедлива цена за произведената продукция, която им стои по складовете. Явно това не е коридор, а това е възможност, при която украинските земеделски производители, в условия на война, продавайки на всяка цена, а тази цена е видно, че е под цената на себестойност на българската продукция, остава в България като депо, при което българските земеделци не успяха да продадат своята продукция", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

По думите му най-тежко е положението при слънчогледа.

За 2021 г. в България е внесен слънчоглед от Украйна 20 хил. тона, за 2022 г. са внесени почти 900 хил. тона. Годишният добив на България е около 1,2 тона. Близо 80% от годишния добив на българските производители не е продаден, а е заместен от слънчогледа от Украйна, посочи той.

В момента българските преработватели работят с украинска суровина, подчерта заместник-министърът на земеделието. Според него няма как обаче държавата да задължи едно предприятие да купува суровина не от там, откъдето ѝ е най-изгодно, а от там, откъдето държавата иска.

Ако този регламент продължи в същия си вид, българските земеделски производители ще продължат да търпят загуби още една година, отбеляза Джиков и добави:

"Ако този регламент приключи да действа, украинското зърно ще влиза в ЕС с мита и няма да може да