Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден в чужбина (обновена)

| обновено на 02.04.23 в 11:38
Избирателната секция в Лас Вегас
Снимка: Мария Самичкова

Българите в чужбина гласуват в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Адресите на избирателните секции зад граница са публикувани на сайта на МВнР.

Първите две секции, които отвориха врати зад граница, бяха тези в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Те започнаха работа в 22 ч българско време в събота, съобщиха от МВнР.  Два часа след това започна и гласуването в Австралия

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в щата Калифорния в Съединените щати. Там той ще продължи до 6 ч, българско време в понеделник, 3 април.

И на този парламентарен вот най-много са изборните секции в Турция. 350 000 души в южната ни съседка имат право да гласуват. Част от изселническите организации очакват само 10% от турците с български паспорти в южната ни съседка да отидат до урните.

Без проблеми започна изборния ден в Гърция. Българските граждани имат възможност да упражнят правото си на глас в 21 секции. При отварянето на няколко секции в южната ни съседка се бяха образували опашки от чакащи да гласуват хора. В Атина, където живеят най-много наши сънародници, отвориха 5 секции. На о. Крит също има 5 секции в пет града. Секции има и в Александруполис, Комотини, Кавала, Ставрос и в Солун.

15 избирателни секции в Белгия и 2 в Люксембург отварят врати в 7 часа местно време. Най-много секции има в Брюксел - 6. 2 са в постоянното ни представителство и 2 - в посолството. Останалите са в Антверпен, Гент, Варегем, Льовен, Масмехелен и Хаселт. 45 000 души с българско гражданство живеят в Белгия и още 10 000 имат двойно. Имат право на глас между 40 и 45 000 души. Обикновено обаче гласуват между 10 и 15 на сто. Най-ниска е била активността на изборите през юли. В Люксембург има около 2 000 българи, от тях гласуват около 700. В една от двете избирателни секции в Люксембург има повредена машина и се гласува само с хартиени бюлетини. 

В една от двете избирателни секции в Люксембург машината е повредена и няма да се оправи до края на вота, съобщиха за БНР информирани източници. Там гласуването преминава само на хартиена бюлетина. Няма други проблеми в херцогството и в Белгия, секционните комисии са изцяло попълнени, гласуването е започнало навреме. Засега избирателната активност е ниска. Първите данни за нея се очакват в 15.00 ч. местно време.

Слаба избирателна активност се очертава за вота на българите във Франция. Отворени са 16 избирателни секции. Три от тях са в посолството ни в Париж. Две секции, в Монпелие и Тулуза, се намират на нови адреси. Секциите във френската столица, в Ница и Лион са оборудвани за машинно гласуване, в останалите вотът ще бъде с хартиени бюлетини.

Българите във Великобритания ще упражнят днес правото си на вот в изборите за Народно събрание в 118 секции. В 35 има машини. 22 от тях са в Лондон. Броят на секциите във Великобритания отстъпва само на този в Турция в чужбина. Местоположението на секции е на географски и демографски принцип. В 9 часа българско време започна гласуването. На този етап няма съобщения за проблеми. Най-много секции са отворени в Лондон – 39. На последните паламентарни избори във Великобритания гласуваха над 30 000 българи.

Сънародниците ни в Германия гласуват в 74 секции, което е значително по-малко в сравнение с предишни избори. Изборният ден е започнал навреме. В половината от секциите ще се гласува с хартия. Засега няма сигнали за проблеми. В Берлин сутринта активността е доста ниска, по-ниска от обичайното. Подадените предварително заявления – 2000, също са били в пъти по-малко спрямо преди. Великденската ваканция в страната също може да се отрази сериозно на избирателната активност. От активността на българите в Германия сега зависи колко секции ще се отворят на евентуални следващи избори и дали ще се гласува машинно на тях.

Както и на предишния парламентарен вот и сега избирателните секции в Италия са 26. Предварително са се записали 1000 българи. Най-много -три са отново секциите в Милано, където предварително са се записали 140 души. Вотът ще се проведе в българското училище. В посолството в Рим, секциите са две. В другите големи градове и областни центрове като Торино, Генуа, Болоня, Триест, Флоренция и Неапол - са по една, така както и във Верона, Тренто, Сиена и др. В Болоня и Неапол, както винаги гласуването ще се състои в почетните консулства на нашата страна.

Българите в САЩ гласуват в 56 секции. В района на столицата Вашингтон ще има нова секция. Новата секция ще отвори врати и в Такома Парк, щата Мериленд, където се намира българското училище "Христо Ботев". Така възможностите за гласуване в метро района на американската столица стават две, като се има предвид и секцията в посолството. Девет ще са машините за гласуване в САЩ. На миналия предсрочен вот за народни представители през октомври бе отбелязан нисък спад в броя на гласувалите на територията на САЩ. Тогава действителните бюлетини според ЦИК са били малко над 10 хиляди в сравнение с около 11 хиляди и 500 през ноември 2021-ва година.

Около 160 са военните ни зад граница в различни мисии. Военните, които подпомагат охраната на границата са с графици, които им позволяват да гласуват в рамките на изборния ден, казаха от Министерството на отбраната. Българските военни от двете големи мисии на армията в Босна и Херцеговина и Косово ще гласуват в разкритите секции по места.   

В Испания българите гласуват в 64 секции в 55 населени места. Изборният ден започна час по-рано на континента в сравнение с Канарските острови. Намалява и броят на подалите заявление за гласуване - 1 602, което е с 525 по-малко от последните избори през октомври. За трета поредна година в Мадрид има 4 избирателни секции, по две в Генералните консулства в Барселона и Валенсия, както и в Палма де Майорка, Гандия, Памплона и Хатива. Отпаднаха секциите в Арчидона и Кослада, които бяха разкрити през 2021 година, както и секцията във Виярес де ла Рейна. 
По публикацията работи: Венцислав Василев и Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06