Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваме за 49-ото Народно събрание

| обновено на 02.04.23 в 07:00

Днес се провеждат изборите за 49-о Народно събрание. Вотът е по новите правила със смесено гласуване, т.е. едновременно с бюлетини от хартия и от машини и с видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати на територията на страната. Секциите в страната отвориха в 7 часа, а гласуването ще продължи до 8 вечерта.

Изборният ден е започнал нормално, отчетоха от ЦИК и МВР. Изборният ден протича нормално, но има секции в страната, в които машините са дефектирали и се преминава изцяло на хартиено гласуване, съобщават от ЦИК.

12 000 секции за гласуване има в страната. В чужбина те са 737.
Законодателят реши, че в секции с над 300 избиратели се гласува и с хартиени и с машинни бюлетини, в страната устройствата са 9 366, но още вчера стана ясно, че 15 от тях са извън строя още преди началото на вота. В чужбина секциите са 737 броя в 61 държави. а машините там са 245. Най много секции в зад граница има в съседна Турция и в Обединеното кралство, Испания и Съединените американски щати.


За 240 места в парламента се борят 4 566 ма кандидати. Те са издигнати от 15 партии и 7 коалиции.

Близо 6 милиона и 600 хиляди са вписаните граждани с избирателни права във списъците за гласуване, като те упражняват вота си с валидна лична карта и пред комисията обявяват как ще гласуват: 

"Ако са решили да гласуват с хартиена бюлетина, много важно е да знаят, че трябва да изразят своя вот само с химикал, пишещ със син цвят, отбелязвайки с "X" или "V". Много важно е да не гласуват само с преференция. Задължително трябва да има глас за партия или коалиция, за да бъде отчетен гласът им", коментира говорителят на ЦИК Росица Матева.

С хартиени бюлетини се гласува зад новъведения параван, който замени тъмната стаичка.

"Трябва да бъдат разположени така, че да бъде осигурена тайната на вота на избирателя. Заставайки, избирателят не трябва да бъде с гръб към членовете на СИК", отбеляза Матева.

При гласуване с машина бюлетината се визуализира на екрана а на разпечатаната бюлетина се отбелязва вота на избирателя за коя формация е гласувал и ако е отбелязана преференция името на предпочетения кандидат. 

След гласуване с хартиена бюлетина е необходимо да бъдат поставени два печата от СИК, за да бъде валиден вотът. След гласуването с машина е необходимо да бъде поставен един печат на машинната бюлетина, преди тя да бъде пусната в изборната урна.

15 партии и 7 коалиции излъчиха 4 хиляди 566 кандидати за депутати, но зад граница се гласува само за партия или коалиция без преференции. 

Изборният ден започна още снощи в Нова Зеландия и Австралия, след това в Китай и Япония. 

След края на изборния ден секционните комисии ще броят първо хартиените бюлетини, а след това тези от машините. ЦИК указа, че няма невалидни бюлетини от машините. Данните ще се впишат на отделни редове в изборните протоколи, а на трети ред те ще се сумират. Заради преференциите протоколът за попълване е около 20 страници.
В страната броенето ще протече в условията на видеоизлъчване и записване с устройства, такива има в 11 хиляди 608 секции, вчера бяха подменени 5 неработещи.
Видеонаблюдението ще е достъпно на платформата еvideo.bg след края на изборния ден. Очаква се в около 10 процента от секциите да няма излъчване заради липса на обхват на мобилните оператори, но записите от недостъпните секции ще бъдат качени на същата платформа. 


Регистрираните анкетьори от социологически агенции, които ще правят изследвания " на изход" са 1019, но обявяването на социологически данни е забранено до краят на изборния ден в 20.00 часа.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия.   След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града Израелски атаки по Иран, но не..

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54