Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Вацов: Кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ е избор на най-малкото зло, иначе печелят проруските радикали и Радев

Проф. Димитър Вацов
Снимка: Стопкадър

"Компромисът, който се прави в момента, е най-доброто, което може да се направи, защото избираме най-малкото зло. По-голямо зло би било да оставим парламентарната демокрация да се разпада, от което печелят руската агентура в България, проруските радикали и президентът Румен Радев". 

Този коментар направи пред БНР проф. Димитър Вацов, философ, културолог, преподавател в НБУ.

Той подчерта, че е много лабилна политическата ситуация и обществото е твърде разколебано, но "надеждата на здравия разум е, че някакъв компромис все пак трябва да се направи", за да има редовно управление на страната.

Недоволството сред сред симпатизантите и членовете на ГЕРБ и на ПП-ДБ от договореното правителство може да бъде туширано, ако то просъществува известен период от време, така че "да санира базисните неща, които са нужни на България - бюджет, закони за ПВУ, приемането в Шенген и еврозоната", смята проф. Вацов.

По думите му формулата на управление през първите 9 месеца, когато премиер би трябвало да е Николай Денков от ПП, а Мария Габриел е вицепремиер, ще е правителство на малцинството, подкрепено от ДБ и ГЕРБ.

"Ако има провал по някое от договарянията между ПП и ГЕРБ, тогава може да има пропукване между ПП и ДБ. Всеки, който бламира този минимален шанс да се състави правителство, би бил по-тежко потърпевш. Нямаме данни от експресно проучване, но със сигурност повечето поддръжници и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ биха предпочели все пак да има правителство, което да предотврати извънредната власт на Радев, която продължава да е проруска. България остана единствената страна в ЕС, която не подкрепя осигуряването на муниции за Украйна. Такива неща автоматично ще бъдат поставени на мястото от един редовен кабинет". 

"Разпадът на прокуратурата е разпад на държавността. Ние сме в политическа криза, защото не може да се състави правителство след поредица от избори. Чувството за разпад на държавността се подсилва изключително от това, което се случва в прокуратурата", коментира още проф. Димитър Вацов.

Интервюто на Георги Марков с проф. Димитър Вацов и анкета на Мария Филева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Искра Баева

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и  не е застрашена, ако постигне мир . Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем . Русия не може категорично да спечели войната в..

публикувано на 20.04.24 в 11:11
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43