Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Стоян Везенков: Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи

Сънят е ключов за невродегенеративните процеси в организма ни, казва още невробиологът

Доц. д-р Стоян Везенков
Снимка: Кармен Манукян

"Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи - сърцето генерира около пет метра в диаметъра електормагнитно поле. Тоест пулсът може да бъде измерен на пет метра с магнитен сензор. Всеки неврон от нервната ни система, включително и в мозъка е потенциал зависима клетка.
И сърцето буквално дирижира и променя потенциалите на всяка една клетка, на всеки един неврон, включително и на мозъка", разказа за "Нощен Хоризонт" д-р Стоян Везенков, невробиолог и ръководител на Центъра за приложни невронауки.
Наскоро излече от печат и новата му книга - Биопсихосоциална хомеостаза #Биофийдбек".

"Мозъкът е изолиран в черепната кутия от всякакави елетроматнитни влияния отвън. Обаче на собственото си сърце електромагнитното влияние е директно. Така че, както бие сърцето ни, буквално определя режимът на работа на целия мозък и на нервната система. Само по пулса може да се направи една прилична диагностика - така е било още от древонстта", поясни още д-р Везенков.

"Сънят е неразделна част от нервните процеси, от нервната система и дейност като цяло. Ако едно лице се лиши от сън, първият орган, система, която се компроментира е храносмилателната система. Което е изненада и за учените  - тоест оста - корем - мозък е много тясна и тя е свързана с фазите на съня.


Тоест сънят е свързан дълбоко със всумкването, с базовия основен процес на живота - храненето, което е много важно за всяка клетка. Тоест при нарушения на съня се появяват огромен спектър от симптоми и нарушения, включително във храненето.

Друго актуално е, че сънят е ключов за невродегенеративните процеси като равновесието в нерната ни система, в цялото ни тяло. Тоест когато сме будни, реално хомеостазата се нарушава и по време на сън се възстановява. Нервната система изключва, за да може да се възстанови, казано простичко, поясни още пред БНР д-р Везенков.

"Сънят има значение и за това да не развием МС, деменция, Алцхаймер...автоимунни заболявания - една от причините за тях може да бъде нарушеният сън, допълни още д-р Везенков.

По думите му качеството на съня е много важно, много по-важен е не будният човек, а дали човек спи добре.


Д-р Стоян Везенков е магистър по Молекулярна биология на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и магистър по Ерготерапия на Русенския университет "Ангел Кънчев", доктор по Невробиология на Университета "Георг-Август" в Гьотинген, Германия, сертифициран неврофийдбек терапевт от Института по неврофийдбек в Мюнхен, Германия. Автор на книги и на множество научни статии в областта на приложните невронауки. Води лекции, семинари, уъркшопи и обучения за биологичната обратна връзка и нейните приложения. Разработил е комплексна програма за биофийдбек невротерапия и неврорехабилитация при вегетативно-съдова дистония и синдром на вегетативна дисфункция (хипертония, безсъние, главоболие, коремна болка, синдром на раздразнено черво, вегетативни кризи, паник атаки, сърцебиене, задух и др.) Водещ специалист в областта на психофизиологията на заекването. Изследовател и създател на методика за биофийдбек превенция и невротерапия на екранни деца. Създател и ръководител на Центъра за приложни невронауки в София.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доброслав Димитров

Доброслав Димитров: Ще трябват все повече IT специалисти. Ръстът не е достатъчен

"Хората в нашия сектор не търсят реализация в чужбина . Даже напротив – при нас има нетно връщане на хора от чужбина към България . Наши сънародници, които завършват западни университети, се връщат, за да правят кариера тук." Това заяви в интервю за БНР Доброслав Димитров, председател на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ)...

публикувано на 01.12.23 в 08:45

„Желание“ – магия в анимацията и анимация в магията?

„Желание “ връща към най-добрите времена на анимацията . По повод 100- годишнината от създаването си, едно от най-обичаните студия Дисни ни представя „Желание“. Филм с красива анимация и вдъхновяваща музика , подобно на толкова много любими приказни истории . Рекламната кампания на филма започна с излизането на песента „Пожелавам си“ в..

публикувано на 29.11.23 в 17:19

ПСС: Зимна обстановка в планините. Да ограничим еуфорията от ранния сняг!

"Типично зимна е обстановката във високата част на планината – сняг, силен вятър. Обилен снеговалеж със силен вятър допринася за повишаване на лавинната опасност в определени зони." Това обясни в интервю за БНР  Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба. Образуват се т.нар. снежни дъски , които са основният проблем в..

публикувано на 29.11.23 в 11:20

Как през 60-те години на миналия век у нас усилено се въвеждат математически паралелки

Най-старото светско училище в Ловеч отбеляза своята 130-годишнина . В началото то носи името на цар Борис първи, а днес на един от учениците на светите братя Кирил и Методий - "Свети Климент Охридски" . За историята на гимназията, както всички в Ловеч наричат училището, за настоящето и бъдещето разказа за "Хоризонт" директорът..

публикувано на 29.11.23 в 09:38
Ремонтирана стая в детското отделение на МБАЛ - Ловеч

Ремонт в детското отделение на многопрофилната болница в Ловеч

Фондация „За доброто“ осигури средства , с които се извършва цялостен ремонт в детското отделение на Многопрофилната болница в Ловеч . Фондацията подобрява условията в детски отделения на болниците в цялата страна, чрез реализацията на проекта „Светулка“ . Кремена Кунева: Детското здравеопазване не е еднакво достъпно навсякъде..

публикувано на 27.11.23 в 09:14
Детски радиохор на БНР

Детският радиохор на БНР и ученици от 75-о ОУ със съвместен концерт

Детският хор на Българското национално радио и ученици от 75-о училище в квартал Факултета изнесоха съвместен концерт, който предизвика голям интерес. Това е съвместен проект за културно сближаване на различни етноси, съвместна инициатива на фондация "България" с председател Яков Джераси и Българското национално радио. Идеята за съвместната..

обновено на 26.11.23 в 05:46

Начо Иванов: Некачествен мед се изнася в чужбина като български

Какви са нюансите във вкуса на меда, кой подбива пазара и реномето на българските производители и защо няма мед от рози, ще разберете от сладкия разговор на кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева с пчеларя от село Ясеново, Казанлъшко, Начо Иванов. Той отглежда пчели и се грижи за 700 кошера. Има проблем с работната ръка. На фермерския пазар,..

публикувано на 26.11.23 в 04:45