Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николай Денков и Мария Габриел представиха проекта на редовно правителство

В 11.00 ч. в понеделник на президента Румен Радев ще бъде върната папката с изпълнен мандат за редовен кабинет

Снимка: БТА

Окончателно е договорен съставът на кабинета с втория мандат, обявиха в специално изявление номинираният за премиер Николай Денков и Мария Габриел. Договорено е и мнозинство за изменение на Конституцията.

Правителство ще има, заявиха Денков и Габриел след 6-часови преговори между първите две политически сили. Договорени са персоналният състав и приоритетите на кабинета. В разговорите днес се включи и Движението за права и свободи, което декларира подкрепа за конституционна промяна.

Номинираният за премиер на правителство с втория мандат акад. Николай Денков (от ПП-ДБ) и номинираната за вицепремиер Мария Габриел (от ГЕРБ-СДС) представиха проекта за редовно правителство.

Академик Денков посочи, че в 11.00 ч. в понеделник на президента Румен Радев ще бъде върната папката с изпълнен мандат за редовен кабинет.

През първите двете месец премиер ще бъде академик Денков, а от март догодина начело на кабинета ще застане Мария Габриел.

Денков заяви, че двамата с Габриел осъзнават много ясно колко трудно ще бъде през следващите дни, седмици и месеци. Нямаме никакви илюзии в това отношение, но сме убедени, че тази крачка в момента е полезна за България, коментира той. По думите му без бюджет, който да захрани всички политики, необходими за хората – пенсии, заплати, капиталови разходи, подготовка за зимата, ремонти на пътища – следващите месеци могат да бъдат изключително тежки.

“Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори за това как трябва да осигурим мнозинство за конституционната реформа, днес разговаряхме за това", посочи още кандидатът за премиер с втория мандат от ПП-ДБ.

"Само с промени в законите няма да бъде завършен целият процес, затова беше необходимо дали можем да осигурим 160 депутата за конституционна реформа", отбеляза Денков.

Той благодари на журналистите и българската общественост за търпението, затова, че е трябвало да завършат този процес на преговори.

В разговорите днес се включи и ДПС, което декларира подкрепа за конституционна промяна. По този повод Мария Грабиел обяви:

"Както току що чухте от академик Денков, освен за състав на правителство имаме и мнозинство за конституционна реформа".

Мария Габриел, която ще поеме премиерския пост във вторите 9 месеца, обяви програма на бъдещото правителство с 6 приоритета. Тя подчерта, че няма да има чистка в държавната а