Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Кое налага да се замени фактическото съпружеско съжителство с интимната връзка?"

Райна Аврамова: Не искам да смятам, че Истанбулската конвенция се вкарва през задния вход, но така звучи

Мястото на закрилата на лицата в интимна връзка е в Наказателния кодекс, не в Закона за защита от домашното насилие, смята адвокатът

| Интервю
Райна Аврамова
Снимка: БГНЕС

Законодателните промени, които депутатите от Правната комисия одобриха спешно с въвеждането на понятието "интимна връзка" няма да доведат до абсолютно нищо като ефект, дори превенция. Те ще предизвикат още по-голямо объркване в самата съдебна система, по-специално предложените изменения в Закона за защита от домашното насилие.

Това мнение изрази пред БНР адвокат Райна Аврамова. Тя се аргументира детайлно защо мястото на закрилата на лицата в интимна връзка трябва да е в Наказателния кодекс, а не в Закона зазащита от домашното насилие.  

Дефиницията за интимна връзка, приета от Правната комисия, гласи, че това е "доброволен, относително траен съюз между две лица".

"Първо какво значи относително? Спрямо кое ще бъде съотносимо? "Относително" и "трайно" са две думички, като всяка една изключва другата. Това ще доведе до различни тълкувания на различните съдебни състави и ще предизвика невероятна каша. Реално се изваждат лицата, които са във фактическо съпружеско съжителство, защото тези думички – "фактическо съпружеско съжителство" се заменят с "интимна връзка".

Най-добрият вариант е да се махне изцяло "интимната връзка", смята Аврамова.

"По отношение на Закона за защита от домашното насилие настава още по-голямо объркване, зачертава се фактическото съпружеско съжителство, вкарва се в този закон да попадат лица, които са в интимна връзка. Това могат да бъдат лица от един и същи пол. Не искам да смятам, да ми напомня на вкарване на Истанбулската конвенция през задния вход", коментира Райна Аврамова в предаването "Преди всички".

"Това е закон за домашно насилие. Ние нямаме узаконен брак между лица от един и същи пол. Нямаме узаконено фактическото съжителство на семейни начала между лица от един и същи пол. Няма как мястото на тази защита да бъде в Закона за защита от домашното насилие. Мястото на тази защита ще бъде в Наказателния кодекс."

Запитана има ли основание да допуска, че има дълбока цел, в която трябва да бъдат подозирани депутатите с внасянето на тези изменения, Райна Аврамова посочи:

"Не ми се иска, но така звучи и така изглеждат фактите. Кое налага да се замени фактическото съпружеско съжителство с интимната връзка? Ако узаконим браковете между лица от един и същи пол и съжителството на съпружески начала между един и същи пол, тогава нямаше да има проблем да се замени фактическото съпружеско съжителство с интимната връзка, за да може да попадат под закрилата на Закона за защита от домашното насилие. Но при положение, че нямаме такова узаконяване в България, то тогава ще се търси защита и на този кръг лица, които са от един и същи пол и съжителстват на съпружески начала или пък имат интимна връзка – ще трябва тяхната защита да бъде уредена в Наказателния кодекс."

По думите ѝ тази форма ще обхване "всички други форми извън брака като форма и съжителството на съпружески начала".

Аврамова акцентира върху заглавието и духа на закона - за защита от домашно насилие, тоест присъства думата "дом", която има съвсем различен смисъл от този, влаган от депутатите с предлаганите промени.

"Лицата в интимна връзка не е задължително да живеят в един дом. Интимната връзка, ако погледнем тълковен речник, това е близост. Близост има между приятели, между колеги", допълни още Райна Аврамова относно тълкуванията, които могат да възникнат във връзка с понятието "интимен".

Трябва да се въведе допълнителен член в Наказателния кодекс, който да регламентира гаврата, изтезанията, унижаването на човека като деяние. Включването на този състав ще даде възможност да бъдат обхванати всички лица, не само тези в сексуална връзка – ще бъдат обхванати например съквартиранти, наематели, студенти, подчерта адвокатът.

"Аз ако съм съквартирант с вас и ви нарежа с макетно ножче, острижа ви косата, ще попадна автоматично в този член, който ще бъде изцяло нов и ще регламентира тази гавра."

Сега според Аврамова тази категория лица остава незащитена.

Ако депутатите в Правната комисия имаха идея да се вслушат във всички становища и да ги анализират, нямаше да гласуват точно текстовете, които са внесени, каза още Аврамова. Според нея в случая става дума за "непълни, неясни, неточни" предложения.

Според нея след няколко месеца политиците ще трябва да отговарят защо тези промени не са проработили, защото "хората стават все по-будни и един ден те ще потърсят отговорност за всяко действие".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Митове за преквалификацията - защо у нас има съпротива?

Около 37 000 българи са завършили или посещават в момента курсове за професионална квалификация и преквалификация в центровете на Националната агенция за професионално образование и обучение. Около 1/3 от посещаващите центровете за професионално обучение искат да започнат собствен бизнес , казва Люба Кръстева, главен експерт в Националната..

публикувано на 27.09.23 в 10:53
Доц. Росен Калпачки - Началник Клиника по нервни болести към УМБАЛ

Доц. Росен Калпачки: Съвременното лечение на инсулта се прилага само в първите 4 часа

България е на челна позиция в Европейския съюз по случаи на инсулт. На всеки 10 минути у нас един човек е засегнат от болестта. Няма официален регистър на преживелите инсулт, няма и национален план за борба с инсулта . Липсва достатъчна ангажираност на обществото, а първите минути са от изключителна важност, защото инсултът убива и инвалидизира...

публикувано на 27.09.23 в 06:38
Руската църква Св. Николай

Патриарх Неофит назначи свещеници, които ще поемат богослуженията в Руската църква

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще поемат обичайните богослужения в храм "Св Николай Мирликийски", известен като Руската църква. Това съобщиха от Светия синод. Митрополит Наум призова за отваряне на Руската църква, "заключена от странични лица" ДАНС експулсира руснак и двама беларуси "Със своя заповед от днес,..

публикувано на 25.09.23 в 14:52
Андрей Райчев

Райчев: Изгонването на свещениците е проамерикански и антируски жест, няма връзка с църковните неща

Социологът Андрей Райчев обясни пред БНР, че докато трае войната в Украйна, България ще е в изкуствено положение.   "Не може да искаме да живеем така, сякаш няма война.  Нашето правителство ще остане до края й. То не може да бъде махнато преди това". Той к оментира протестите на земеделците и реакциите на управляващите. "Властта смени..

публикувано на 23.09.23 в 13:04
Доц. д-р Валери Колев, преподавател по „Нова българска история“ в Софийския университет

Поредица от международни събития спомагат за прокламиране на Независимостта

Отбелязваме 115-ет години от обявяването на Независимостта на България. На 22 септември 1908 година в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново к няз Фердинанд прочита манифеста, с който България е обявена за независимо царство.  За събитията и историческата значимост на този политически акт специален гост в "Нощен Хоризонт" е доц...

публикувано на 22.09.23 в 18:47

Историята оживява в едно свиленградско училище

Учителят по история от Средното училище "Д-р Петър Берон" в Свиленград Димитър Гилев преподава на учениците си с четническа униформа . Той търси нов начин да преподава увлекателно, за да накара децата да не подражават на чужди герои, а на българските. Според него Независимостта е най-забравеният ни празник: "В четническа униформа и хайдушки..

публикувано на 22.09.23 в 09:03
Доц. Шима Мехрабиан

Доц. Мехрабиан: Очакваме скорошно одобрение на ново лекарство срещу Алцхаймер в Европа

Около 100 хиляди българи имат деменция – данните са от проучване, направено преди 11 години, а най-много от тези хора страдат от болестта на Алцхаймер. Смята се, че още толкова са в най-ранната фаза на заболяването, при която няма симптоми.  Основен рисков фактор е възрастта, затова се очаква увеличаване на броя на хората с деменция поради..

публикувано на 21.09.23 в 15:11