Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново - център на тържествата за обявяването на Независимостта

Снимка: Здравка Маслянкова

Днес се навършват 115 години от обявяването на Независимостта на България. По традиция център на тържествата е Велико Търново, където на 22 септември 1908 година е обявен край на васалитета на България от Османската империя. Княз Фердинанд провъзгласява Независимостта с манифест, прочетен в църквата "Свети 40 мъченици" и след това в крепостта Царевец.

Празникът започна с отслужването на литургия от великотърновския митрополит Григорий в Иван-Асеновия храм "Св. 40 мъченици", където беше донесена частица от мощите на Св. Иван Рилски.

Обявяването на Независимостта е нов етап в държавническото развитие на България, коментира историкът от Великотърновския университет професор Петко Петков:

"Всъщност става дума за една лелеяна мечта на поколения български възрожденци и следосвобожденски държавници да се отхвърли зависимостта от Османската империя. Това е изключително важно, защото тогава чак България става една от равнопоставените европейски държави и може да води напълно самостоятелна политика".

Независимостта е празник, но и усещане на духа, споделят великотърновци:

"Голям празник е, ставаме независими и самостоятелни, вече свободни хора".

"Да следваме предците ни, които са постигнали тази независимост и да се борим наистина да сме независими".

В двора на църквата "Св. 40 мъченици" предстои за бъде отслужен водосвет и отправен благослов на бойното знаме на Националния военен университет и на флаговете на държавни и обществени институции, а актьори от Великотърновския театър ще прочетат текста на манифеста.

Честванията във Велико Търново продължават в крепостта "Царевец", където от 10.30 часа Българското национално радио пряко ще предаде военния ритуал по издигане на националното знаме на България. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им.  От..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна..

публикувано на 27.09.24 в 13:56
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: С превенция може да се спре превръщането на едно явление в проблем

С превенция може да се предотврати разрастването на едно явление, законовите норми и рестрикции са борба с вече съществуващ проблем . Това каза пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите", която коментира в предаването "Хоризонт за вас"  приетите от парламента промени в Закона за здравето, с които се забранява..

публикувано на 27.09.24 в 13:54
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са направени с видима точка - когато човек застане на едната маркировка, вижда другата. Имаме и GPS..

публикувано на 27.09.24 в 13:50

Във Великотърновско обещават, че няма да спрат протестите срещу безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново.  Някои от селата са в безсрочно бедствено положение, заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им...

публикувано на 27.09.24 в 13:45
Диана Дамянова

Диана Дамянова: В загасената зала е мястото на политическата ни класа

Българският политически елит, доколкото тази пасмина е елит, стои не на стадиона, на които е публиката, защото тя е на друг стадион. Те играят един за друг и тази себичност довежда публиката до нетърпимост. Така коментира започващата предизборна кампания Диана Дамянова в интервю пред БНР. "Започваме една кампания, която ще е белязана с..

публикувано на 27.09.24 в 13:09

Главчев призова българите да гласуват по-масово

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са намалели..

публикувано на 27.09.24 в 13:04