Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ДПС може да има явна заявка за участие в коалиционно управление"

Иво Желев: Тандем Румен Радев - Ваня Григорова е заявка за абсолютно мнозинство

"Танцът на ГЕРБ и техните некоалиционни партньори е тежко доминиран от партията на Борисов"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Танцът на ГЕРБ и техните некоалиционни партньори е тежко доминиран от  партията на Борисов. ГЕРБ поставят ПП и ДБ в много унизителна ситуация – Денков да подаде оставка, а да не се знае какво следва от нея. Признаците на нервност от страна на ПП-ДБ са все по-големи". 

Това заяви пред БНР Иво Желев, социолог от агенция ЕСТАТ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че коалиционното споразумение  е готово и потвърди графика за обсъждане на документа с партньорите си от ПП-ДБ. До няколко дни премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще разгледат оценките си за работата на министрите и ще решат кои от тях ще напуснат постовете си след ротацията.

"Нещата са на ниско ниво. В името на какво се прави всичко това и с каква обществена подкрепа? Обществената подкрепа за сглобката вече клони към нула или поне е жестоко ерозирала. 

Шенген и еврозоната не са цели, а само средства по пътя към добруването и благоденствието на нацията. Проблем е, че има големи групи от хора, които са в много тежко положение. Нашата нация е болна пряко и преносно. Хората са тревожни за здравето и прехраната си, страхуват се от война. Голямата мисия на политиците е в това да успокоят хората – да ги излекуват пряко и преносно. Това е голямата драма на днешното българско общество. Не е Шенген и еврозоната". 

Важно е колко хора гласуват, обясни още социологът. 

"Огромният проблем е, че като имаме тези политически субекти, все повече хора не гласуват. Отдръпват се  и чакат нещо ново. 

Ситуацията е изключително драматична. Нас ни управляват хора, които са с ниска грамотност". 

Той обаче не вижда и алтернатива на сегашното управление. 

"Нямаме убедително и харизматично лидерство". 

Иво Желев коментира теза, изразена от Радан Кънев, че ПП и ДБ трябва да останат завинаги заедно. 

"В електорално измерение не съм оптимист относно тяхната заедност. ПП се топи непрекъснато. Излъга надеждите на стотици хиляди хора – че може да модернизира и промени България. Тази коалиция ще се сведе до 200 -те хиляди избиратели на ДБ. 

ДБ се топят по-бавно от другите. Общият знаменател на хората в ДБ е антикомунизмът, не че останаха и комунисти. БСП се сведе до около 200 хиляди избиратели. 

ПП обаче е най-големият потърпевш".

Ако съжителството между тези два кисели съседа – ГЕРБ и ПП-ДБ, не се осъществи, най-вероятно е да отидем на избори 2 в 1, прогнозира Иво Желев.

"ГЕРБ и ДПС се опитват максимално да отложат варианта за избори две в едно. Там голямата заплаха е партия на Радев. Той има един единствен шанс да избухне. Изгодното за него  е да го направи на парламентарни, а не на европейски избори. 

Ако има избори две в едно и той участва в парламентарния вот, има огромен шанс всички тези настроения анти статуквото и сглобката да бъдат в негова полза.

Радев би могъл да направи изключително рисков ход като напусне президентството, за да вземе изпълнителната власт. След края на президентския мандат ще бъде прекалено късно. 

Радев може да изкара много висок резултат, ако успее да обедини тези непредставени хора в центъра и в ляво. Един тандем Радев-Ваня Григорова е заявка за абсолютно мнозинство.

Ако Радев не се появи на политическия небосклон със собствен проект и се стигне до скорошни парламентарни избори, какъв съюзник би имал ГЕРБ, освен ДПС?

В един момент ДПС може да се заяви на политическата сцена. Допускам, че може да има явна заявка за участие в коалиционно управление".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Унгария представя на 10-ти окт. актуалното състояние за членството на България и Румъния в Шенген

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът реши да вдигне морските и сухопътните граници за двете страни. На този етап на пълноправното им..

публикувано на 27.09.24 в 21:28
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в Украйна трябва да бъде спряна, предаде Ройтерс. "Имах много продуктивна среща с Доналд Тръмп...

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула"..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу Бейрут, посочи на брифинг говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Всеки, който гледа снимките на..

публикувано на 27.09.24 в 20:32

Осветяват сградата на Художествена галерия в Плевен в златисто за един час

В Плевен точно в 20.00 часа за 60 минути емблематична сграда ще бъде осветена в златисто. Така плевенчани се присъединяват към световната кампания Light it up Gold в знак на подкрепа на децата с рак. В златист цвят ще бъде осветена Фасадата на Художествена галерия Колекция "Дарение Светлин Русев" . Целта на кампанията е да се..

публикувано на 27.09.24 в 20:16
Снимката е илюстративна

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни. Жълт и оранжев код за порои и бури ще са в сила през уикенда. Румънските синоптици очакват наводнения и до 100 литра дъжд на квадратен метър. Температурите ще паднат значително - от 30 на 15 градуса, съобщава БТА. Директорът на Националната служба по метеорология Елена Матееску..

публикувано на 27.09.24 в 20:09
Иван Кондов

Министър Кондов се срещна с ливанския си колега Абдула Бухабиб в кулоарите на Общото събрание на ООН

В кулоарите на Общото събрание на ООН служебният министър на външните работи Иван Кондов се е срещнал за кратко с ливанския си колега Абдула Бухабиб, съобщават от пресцентър на МВнР. Двамата са обсъдили тревожните развития в обстановката в региона на Близкия изток. Министър Кондов е запознал своя ливански колега и с резултатите от..

публикувано на 27.09.24 в 19:50