Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хубавото в гражданската война на депесетата е, че и двата лагера са полиетнически"

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Нощта роди феноменална рожба

"Свидетели сме на братоубийствена междуособица - две мафиотски секти са достигнали точката, от която няма връщане назад"

| Коментар
Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Делян Пеевски: Колкото и да им е мъчно, никой не може да извади нищо за Пеевски. Нищо, нищо, нищо, колеги!...

***

На мен, скъпи съучастници, вече ми е неудобно да се занимавам с гражданската война в ДПС - има и други партии в края на краищата! Ако е въпросът - БСП също е в състояние на полуразпад. Аз може би си имам своите граждански притеснения, адресирани към Корнелия Нинова и нейните освирепели другари.

Може да имам неприятности с Остап Сюлейман Берта Мария Джендър Бей - това е един международен аферист, евроатлантик от ранга на Слави Трифонов! Може да се вълнувам и от Бойко Борисов - най-значителният български политик в последните десетилетия. Може даже да съм видял някакъв Шекспиров сюжет край дърветата на "Опълченска", които тръгнаха в боен марш като Бърнамския лес в Софийското поле.

Може да имам какви ли не сфери на лични вълнения-терзания, но животът сам диктува своите сурови закони и темите на деня.

Днес отново избутваме с поглед настрани всички други обществени предмети и се фокусираме в съдбовните процеси, които разкъсват ДПС и застрашават гражданския мир.

Гражданската война в ДПС отключи пророчески транс в отделни индивиди-далновиди. Тия дни е много далновидно да се дават мрачни прогнози за развитието на конфликта в ДПС - щяло да има трупове.

То вече е видимо с просто око, че конфликтът е на живот и смърт. Даже някои политически лица правят такива прогнози - например Костадин Костадинов.

Човек даже да е с бушони и перде на двете очи, пак ще види с духовното си зрение, че сме свидетели на братоубийствена междуособица, в която две мафиотски секти са достигнали точката, от която няма връщане назад. Точка невозврата. Point of no return. Би било радостно чудо, ако историята се размине без ликвидации.

И все пак. Когато видим бременна жена, е малко нетактично да правим прогнози, че най-вероятно ще роди. Макар че такава прогноза е коректна, пак не е застрашително умна.

Двете крила на ДПС в очакване ЦИК да отвори врати за регистрация на партиите за предсрочните избори.  Снимка: БТА

Хубавото в гражданската война на депесетата е, че и двата лагера са полиетнически. В лагера на г-н Пеевски има много хора с турски имена, в лагера на г-н Доган има немалко "българчета". Някои се опитват да прокарат етно-религиозна ос в конфликта, но в действителност разделението върви изцяло по линия на личната лоялност. Хората на Пеевски срещу хората на Доган.

Другата мнима ос на противопоставяне в ДПС е опитът да се изкара конфликтът като war by proxy, война чрез посредници на Москва и Вашингтон. Нещо като Корейската война от 1950-те, когато Колективният Запад воюва с Колективния Кремъл на територията на Корейския полуостров. Това е поразително глупава война, впрочем - кажи-речи най-идиотският начин да унищожиш няколко милиона души, без да постигнеш други изменения. Наричат я Забравената война, защото остава в сянката на Втората световна и Виетнамската.

Та, значи, според геополитическата трактовка на Гражданската война в ДПС - в рамките на тази доскоро сплотена партия се случва гигантски геополитически сблъсък - копейки срещу атлантици.

Това обаче е малко съмнително. Тоест аз не се съмнявам в евроатлантизма на г-н Пеевски, но някои партньори може и да са по-недоверчиви от мен.

А тук искам да припомня една стара импресия на Доган, едни негови пророчески думи - и това не е пророчество от вида "водата ще те намокри". През далечната 2011 година Ахмед Доган, в разцвета на политическите си сили, каза така:

“Явно нощта е бременна - с нови тенденции, с нови оценки, самооценки, явления, дори бих казал и неидентифицирани феномени в политиката". Край на цитата.

А ние като търсачи на лирически усещания ще завършим така:

Напъни, стон, въздишка

посрещат новия ден

и с усмивка мръснишка

нощта роди Феномен.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност води до смъртта на 4 милиона и 950 хиляди души годишно. Новата политическа декларация , подписана..

публикувано на 27.09.24 в 00:13

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше прекъснато, след..

публикувано на 26.09.24 в 22:49

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с висока скорост.  Пристигналият на мястото медицински екип само е могъл да констатира смъртта на шофьора...

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията трябва да продължи.  Около това становище се обединиха на среща днес в СЕМ членовете на..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така, включително Китай, винаги, когато Путин размахва "ядрената си сабя".  Първият дипломат на Съединените щати..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия.  Според Микула удържането на града под украински контрол е нереално, като се имат предвид ресурсите и..

публикувано на 26.09.24 в 20:04

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам. "Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на "Република“.  Протестът е срещу собственика Джон Елкан, президент на футболен клуб "Ювентус",  а..

публикувано на 26.09.24 в 19:48