Спомен за Александър Кръстев


Преди 135 години, на 1-ви февруари е роден изтъкнатият музикант Александър Кръстев - композитор, диригент, музикален критик и обществен деец, свързал живота си с град Варна. Той има огромен принос в изграждането на основите на българската професионална музика след Освобождението, но за съжаление делото му е потънало в забрава.

Кръстев живее във Варна от 1907 година и участва активно в създаването на повечето музикални институции там - по негова инициатива е създадено Музикалното училище, ръководи артистичния съвет към Общинската опера, дирижира всички варненски хорове по онова време. Той е един от създателите и на Варненските музикални тържества, прераснали по-късно в най-стария фестивал в Европа - "Варненско лято".

Александър Кръстев е първият директор на Варненското радио.

Чуйте разказа на дъщерята на Кръстев, съхранен в Златния фонд на БНР и най.популярната му творба - маршът "О, Добруджански край", записан през 1926 година под диригентството на Маестро Георги Атанасов.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.