Симеон Николов: Ердоган ще увеличи съсредоточената в ръцете му власт

Снимка: БГНЕС

Реджеп Таийп Ердоган ще увеличи съсредоточената в ръцете му власт, след като беше избран за президент. Голямо значение има кой ще бъде министър-председател. Ако това е досегашният министър на външните работи Ахмед Давутоглу, ще бъдем свидетели на продължаване на т. нар. "неоосманистка политика", а ако бъде заместник на партията, той ще бъде до голяма степен безгласна буква и Ердоган ще налага волята си.

Това каза за предаването "12+3" директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов. Според него ПСР на Ердоган има малък шанс да спечели достатъчно места в Мелиджаса, за да може да промени конституцията и да съсредоточи повече политическа власт в ръцете на новия президент. В Турция обаче остава разделението между светската прослойка и консервативните мюсюлмани, допълни той.

Във външнополитически аспект Николов очаква Ердоган да продължи настъпателната си политика в защита на Турските интереси без оглед на съюзниците си в НАТО и потенциални партньори в ЕС.

Външната политика ще продължи в същия дух на Балканите. Особеното на личност като Ердоган е, че понякога реагира емоционално непремерено и предизвиква проблеми. Спомнете си проблема с Израел, когато САЩ трябваше да ги помиряват и израелците да искат извинение от Ердоган за убитите. Ето и тези изявления в Босна и Херцеговина за 100-те милиона турци, които щял да изпрати и т. н. Непремерени изявления, които внасят напрежение в международната политика в стремеж да се демонстрира независимостта и силата на Турция. А Турция действително отива към израстване като регионална сила, с която ще трябва да се съобразяваме.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.