Йонка Петкова: Почти всички акушерки работят на 2 места

Деси Ламбина: Навсякъде по света бебето се дава на майката веднага след раждането и не се отделя от стаята ѝ

Снимка: Радио ВИДИН


Всяка жена трябва да има акушерка до себе си – образована, компетентна и грижовна.Акушерките си представят света, където те и жената са перфектните партньори при една нормално протичаща бременност.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Йонка Петкова от Алианса на българските акушерки. Тя коментира, че нормативно разминаване пречи на акушерките у нас да практикуват самостоятелно, както е в други европейски страни:

Едната наредба изключва другата и всъщност, като се чете между редовете, всяко едно действие и манипулация на акушерката би трябвало да бъде по нареждане на акушер-гинеколога.

Навремето акушерската професия се е ползвала с обществено уважение и доверие равно с това на лекарската, припомни Петкова. Сега обаче работят по-малко акушерки, както заради относително малкия прием по специалността, така и заради ниското заплащане в България:

Ниското заплащане и на лекарския труд води до това, че и те са принудени да работят повече и да вършат неща, които всъщтност могат да бъдат компетенция и на акушерките.

… Не е регулирано и не са уточнени точно нещата, които трябва да извършва една акушерка. Просто заплащането е рефлекторната дейност от това, което всъщност се предлага.

Наистина акушерките, почти всички, работят на 2 места, за да могат да си осигурят един спокоен и нормален живот.

Според Петкова трябва да се вземат превантивни мерки срещу синдрома на прегарянето сред акушерките. Тя изрази мнение, че бебетата трябва да са при майките си след раждането, а акушерките да обучават родилките как да се грижат за тях. Майките имат нужда от подкрепа не само в родилната зала, а най-вече в първите 3 дни след раждането, докато се адаптират към бебето, сподели Петкова.

Деси Ламбина от Фондация Kids Care (Грижа за децата) - благотворителна организация, регистрирана в Англия от българи, чиято цел е да подпомогне финансово, емоционално и образователно децата в нужда – каза, че  фондацията е започнала петиция децата да не бъдат отделяни от майките си след раждането.

Ламбина, която е раждала 2 пъти в Англия, сподели, че е била наблюдавана от лекар само при първата си бременност, когато е родила със секцио. При второто раждане е била подпомагана само от 2 акушерки. Тя определи като „най-важния момент от живота“ това, че веднага след раждането детето е било поставяно на гърдите ѝ. И двете бебета не са имали проблем с коликите. След раждането със секцио лекарите са я окуражили да роди втория път естествено.

Тук хората смятат, че едно секцио е много тежка операция, която трябва само при наложителни медицински причини да се прави. Много майки смятат, че при секцио нещата са толкова усложнени, че те не могат да прегърнат бебето си веднага. Напротив! Бебето беше върху гърдите ми през цялото време, докато ме шиеха. Бебето трябва да е до гърдите на майката непрекъснато и през цялото време!!!

Коментари от целя свят, получени във фондацията показват, че навсякъде бебето веднага се дава на майката и не се отделя от стаята ѝ в нито един момент – дори за преглед и къпане.

Когато първото ми бебе трябваше да бъде поставено в куриоз, кувиозът беше мобилен и беше до леглото ми през цялото време.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.