Юлиана Колева: Политиците да обърнат по-сериозно внимание на промените в Закона за съдебната власт

Юлиана Колева
Снимка: БГНЕС

Ако промените в Конституцията бъдат отхвърлени, биха могли да продължат реформите, които не зависят от изменението на основния закон. Важно е да се обърне внимание на Закона за съдебната власт, който е изключително важен за работата на магистратите и преборването с корупцията, предупреди Юлиана Колева, член на Висшия съдебен съвет.
 

В предаването "Преди всички" тя изрази съжаление, че до момента от страна на политиците не е имало желание за промяна на Закона, който би подпомогнал до голяма степен работата на магистратите, ще засегне оценяването и кариерното развитие на съдиите и ще улесни въвеждането на електронно правосъдие.

Целият статут на магистратите е заложен в този закон, каза още Юлиана Колева. Затова и според нея политиците трябва да обърнат по-сериозно внимание на промените в Закона за съдебната власт, а не толкова на тези в Конституцията:

Ако направим тази стъпка, която в очите на политиците е по-малка и затова не ѝ се обръща такова внимание, ще се отворят много повече възможности за подобряване на работата в съдилищата и в прокуратурата и подобряване на условията, които тези органи дават на гражданите.

Юлиана Колева каза, че магистратите масово одобряват явния вот.

По повод отправената покана от ВСС към премиера Бойко Борисов да присъства на тяхно заседание, магистратът коментира:

Срещите между представители на изпълнителната и съдебната власт не са излишни. Винаги има проблеми, които да бъдат засягани и решени.

Като такива тя посочи проблеми в сферата на бюджетирането. Искат да уверят и изпълнителната власт, че критиките към законопроекта, които се отправят от органите на съдебната власт, не са спирачка пред реформата и че те много повече искат реформата.

Цялото интервю с Юлиана Колева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.