Европейският съд по правата на човека е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал "Максуда"

Иван Портних: Събарянето в "Максуда" ще продължи след няколко дни

| обновено на 21.08.15 в 09:56
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал "Максуда". Това е станало в последния момент понеже властите не са предупредили навреме за намеренията си, съобщи адвокат Даниела Михайлова от организацията "Равни възможности" в предаването "Преди всички". От организацията "Равни възможности" са адресирали писмо до Европейския съд по правата на човека с искане за налагане на привременни мерки по отношение на България заради бутането на незаконните постройки в "Максуда". Това е направено на 19-и август, обяви адвокат Михайлова.

Нейното питане до Европейския съд по правата на човека спря бутането на незаконните къщи в Гърмен.

Администрацията във Варна и в район "Младост" не даде информация по отношение на датата, на която смята да извърши събарянето на къщите в "Максуда", включително и на засегнатите хора. Подобна безпрецедентна проява на жестокост ние не сме виждали и на такава не сме били свидетели изобщо. Това се отнася дори и до последния случай в Гърмен, обясни адвокат Михайлова.

Тя каза, че по отношение на писмото до ЕСПЧ има обратен отговор:

Получихме факс, с който бяхме уведомени, че българското правителство е задължено да отговори на два въпроса по отворения в Европейския съд случай. Тези два въпроса са следните: Какви специални действия са предприети, за да се настанят децата, които са засегнати от разрушаването на къщите, и дали тези действия включват разделяне на децата от техните родители.

Илиян Ризов – председател на Сдружение "Съучастие", което помага в разрешаването на проблемите чрез медиатори и здравни посредници в ромската махала "Максуда", потвърди информацията, че жената на работника, който загина при разрушаването на хотел в комплекса "Слънчев ден" е останала без дом след събарянето на постройките вчера. По думите му тя е настанена заедно с децата си в Специален учебно-професионален център (СУПЦ).

Според Илиян Ризов много хора са били изненадани от акцията:

Имаше хора, които са на работа, и се прибираха към обед. Може би за различните къщи е било различно, но те не бяха предупредени точно за този ден.

Събарянето на незаконните постройки в ромската махала "Максуда" ще продължи след няколко дни, каза в предаването "Преди всички" кметът на Варна Иван Портних. Вчера там бяха съборени 47 незаконни къщи.

Събарянето беше спряно, защото се натрупаха доста отпадъци в самия район от съборените бараки до момента. В тези постройки, около десетина, които останаха, има много покъщнина, хората помолиха да им се дадат няколко дена. Сами поеха ангажимент да изнесат нещата си и процесът да продължи, обясни Портних.

Според него процесът по събарянето вчера е минал спокойно, благодарение на съдействието на социалните работници, медиаторите, БЧК.

Не бих допуснал тези хора да продължат да обитават бараки в сервитута на дере, което във всеки един момент, в подобен дъжд, ще репродуцираме една такава трагедия (наводнението в "Аспарухово" – бел.ред.), коментира кметът Иван Портних.

Според него в такава ситуация не може да се говори за политика, а за прилагането на закона и предотвратяване на много по-тежки последици.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.