Храмът "Св. Петка" в Брезник пази мощите на светицата

Средновековният храм "Света Петка“ в Брезник пази мощите на Св. Петка и много хора посещават църквата с желанието да се излекуват със силна вяра, търсейки помощта и силата на светицата. Брезнишкият храм пази стари църковни книги-реликви, по чиито страници има изрисувани икони на Св. Петка и Св. Димитър. Храмът е бил книжовно средище, тук се е помещавало първото килийно училище на града, а тогавашните свещеници са държали на българското и грамотността и са били не само духовници, но и истински творци, разказва пред "Хоризонт“ Нели Асенова, председател на църковното настоятелство.

Има поне три стенописни слоя, като най-ранният е вероятно от 17 век. За един от слоевете се предполага, че е изписван по време на чумна епидемия и затова е останал незавършен, това научаваме от изкуствоведа Мирела Стойкова. Тя обяснява, че в църквата са работили същите зографи, чийто почерк откриваме и в църквата "Св. Петка Стара“ в София – Дойчин и Филип.

През 17-18 век Брезник е бил притегателен център за водещи зографи и строители. Местните хора са били много активни и са успели да привлекат дори видния представител на Самоковската школа Йоан Иконописец, посочва още Мирела Стойкова.

Повече информация за историята на храма - в репортажа на Станислава Пирчева.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.