Национално проучване на "Прозрачност без граници":

71% очакват разследване на корупционни схеми по високите нива на властта

41 на сто никога не биха подали сигнал за корупция

Снимка: архив

Постиженията и дефицитите в противодействието на корупцията през 2018 година са обобщени в национално представително проучване на Асоциация „Прозрачност без граници“, което ще бъде представено днес. Изследването е реализирано с помощта на „Алфа рисърч“ и Фондация „Фридрих Еберт“ и има три основни направления: кои форми на корупция са най-тежки за гражданите, как гражданите съдействат за противодействие на корупцията и какви са очакванията към новата антикорупционна агенция. 

Мнозинството от запитаните очакват по-активно и по-ефективно разследване на корупцията, заяви в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов. По думите му, драстично по-слабо изразени са очакванията за превенция и анализ на законодателството. "Обществото категорично иска активна дейност от институциите", подчерта той.

Над 71% очакват разследване по най-високите политически нива, а около 64% са "за" разследване на корупцията на местно ниво. Като негативна тенденция в изследването Калин Славов посочи данните, че "цели 41% от българските граждани не биха подали сигнал за корупция изобщо, защото за тях това стои извън ценностната им система". Ясно изразеното негативно отношение към корупцията се изразява в пасивна съпротива, допълни Славов. 36,5% биха противодействали на явлението като не биха дали подкуп. Около 30 на сто пък смятат, че нищо не може да се направи. За тази една трета доверието е достигнало почти ирационално ниво, коментира Калин Славов. Почти 30% биха съдействали на антикорупционната агенция, ако тя ги убеди, че работи безпристрастно. 

Базисното недоверие към институциите е ясно отразено в получените отговори и то е свързано със страх от последици за личността или за бизнеса. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.