Ал. Димитрова: До края на следващата година и последните 600 деца трябва да бъдат изведени от институциите

Център за настаняване от семеен тип Куделин
Снимка: радио Видин

„Децата в държавни институции са 600. До края на следващата година, съгласно плана за действие на правителството, би следвало и тези 600 деца са бъдат изведени от институциите и те да бъдат закрити“. Това заяви пред БНР Александрина Димитрова – изпълнителен директор на Фондация „Сийдър“. По думите ѝ деинституционализацията не започва със закриването на домовете, а с предоставянето на качествено нова и различна грижа за децата и младежите, изведени от там.

Проучване на „Алфа рисърч“ показва противоречиви нагласи в българското общество към процеса на деинституционализация. Данните сочат, че 79% от българите, които живеят в близост до нови центрове от семеен тип, и 93% от запитаните директори и учители одобряват процеса по закриването на големите държавни институции. В същото време 62% от местната общност посочва, че няма нищо против децата да живеят в квартала им. Едва 44% обаче биха приели те да учат в един клас с техните деца. Само 21% от хората биха споделили семейната си вечеря с такова дете, а само 5% биха станали приемни родители.  

Има положителна тенденция към промяна на нагласите на хората към децата и младежите, изведени от институции и живеещи в центрове от семеен тип, потвърди Димитрова в предаването „Хоризонт до обед“. Хората започват да имат положително отношение на приемане на процеса и на одобрение на това, че децата и младежите живеят в едни много по-добри условия. Тя обаче смята, че все още не сме стигнали етапа, в който обществото да приема тези деца и младежи като част от своя живот и да се ангажира повече с тяхното включване. По думите ѝ хората не приемат това като тяхна отговорност.

„Важно е да се разбере, че тези центрове са различни от институциите по това, че те имат за цел да не затварят, да не изолират децата, а да бъдат само място, където те да живеят, т.е. те да могат да ходят на училище, да ходят в парка, да пазаруват в съседния магазин“, коментира Димитрова. Тя добави, че има и хора, които искат да се ангажират, но не знаят как. Истинското включване е не просто да посетиш детето за някой празник, а редовно да се организират различни събития, така че да се стигне до създаване на приятелства.  

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.