Италия ще стане първата държава от Г7, която ще се включи в китайската инициатива "Един пояс, един път"

Проф. Джулиано Ночи: Европа може да стане по-силна, ако си сътрудничи с Китай

Паоло Борзата: Партньорството с Китай е много важно не само за Италия, но за цяла Европа

| обновено на 23.03.19 в 12:26
Снимка: архив

Италия ще стане първата държава от Г7, която ще се включи в китайската инициатива „Един пояс, един път“. Това ще стане с подписването на меморандум за разбирателство във втория ден на посещението на китайския лидер Си Цзинпин в италианската столица. В интервю за БНР проф. Джулиано Ночи от университета в Милано заяви, че критиките, които идват от Франция и Германия към Рим заради икономическото сътрудничество с Китай, са лицемерни.

„Това, което се случва, е, че всяка държава прави бизнес с Китай и не говори много за това. Простичко казано, нещата стоят така: няколко европейски държави размахват пръст на Италия и твърдят, че тя не постъпва правилно, но всъщност те правят абсолютно същото“, каза той за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Проф. Ночи подчерта, че повече от 80% от вноса на китайски стоки пристига с кораби, които акостират в Ротердам или Хамбург. Според него крайният меморандум за разбирателство, който ще бъде подписан в Италия, не е нищо ново за Европа.

Италианската икономика е в рецесия, а чуждите инвеститори гледат с недоверие към проблемните банки, нарастващите дълг и бюджетен дефицит, съчетани с популистко правителство.

А когато има проблем, трябва да се разчита на приятелска ръка - този път тя идва от Пекин, категоричен бе проф. Джулиано Ночи. По думите му меморандумът за разбирателство за участие на Италия в мегапроекта трябва да съдържа някои задължителни условия, за да бъде защитен италианският интерес:

„Първо - основаването на съвместни дружества с държавата, за да се управлява бизнесът в интересните за Китай пристанища. Става дума за съвместно управление на нови пристанища, които да се превърнат в транспортен хъб, каквито са Ротердам и Хамбург. Второто задължително условие е да се дефинират държави в Европа, където да се работи съвместно по изграждането на пътна и екологична инфраструктура. Третото условие е Италия да получи същите условия, каквито Германия, за да развива бизнес в сфери като хранително-вкусовата и химическата индустрия. Не виждам защо италианска продукция да не може да бъде изнасяна за Китай, след като няма никакъв проблем с германската“.

Според проф. Ночи Европа може да стане по-силна, ако си сътрудничи с Китай и ако всяка от страните в ЕС съюз има равна тежест при решаването на подобни въпроси.

Паоло Борзата, който ръководи консултантска компания със сериозен бизнес в Китай, вижда намеса на САЩ в реакцията на европейските лидери.

„Вярвам, че това е реакция на Съединените щати, които провокират някои европейски държави, които са по-уязвими от евентуалните санкции, да бъдат против инициативата „Един пояс, един път“. Само че не бива да забравяме, че това е много дългосрочна игра, в която се противопоставят двете световни сили - една са САЩ със своята затихваща мощ, а другата - Китай - развиваща се икономика и все по-голяма световна сила. Аз не съм против Съединените щати, ние сме съюзници. Трябва обаче да подчертаем, че ние говорим не само за предстоящите няколко години, а за следващите десетилетия. Ние също сме световна сила, макар и трета и е наше право да избираме с кого и как да работим. Мисля, че партньорството с Китай е много важно - не само за Италия, но за цяла Европа“.

Китай не желае да спазва европейските правила за обществени поръчки, когато се изграждат големи инфраструктурни обекти, а отношенията между Брюксел и Пекин ще бъдат обсъждани в началото на април, както бе обявено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Това обаче ще се случи след подписването на меморандума, допълва Борзата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.