ЕП одобри промени в правилата за авторското право в интернет

„Гугъл“ критикува реформите

| обновено на 26.03.19 в 14:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент одобри днес спорни промени в правилата за авторското право, които дават повече правомощия на издатели на нови и звукозаписни компании срещу интернет гиганти като „Гугъл“ и „Фейсбук“, предаде АФП.

Въпреки напрегнатия дебат в парламента и яростно лобиране преди вота евродепутатите в Страсбург одобриха директивата с 348 гласа „за“ срещу 274 „против“ и 36 „въздържал се“.

Членовете на ЕП бяха крайно разделени по темата, като и двете страни бяха обект на невиждан лобистки интерес от технологични гиганти, медийни фирми, създатели на съдържание и активисти за онлайн свободи. 

Новият текст предвижда творците да могат да контролират разпространението на авторското съдържание от онлайн потребителите и да получават възнаграждение.

Европейските издатели на вестници ще могат да преговарят по какъв начин да се извършва повторната употреба на тяхното съдържание в онлайн платформите.

Журналистите ще имат по-големи възможности да получават дял от приходите, събрани от прочетените им публикации.

Благодарение на новите правила за лицензиране, потребителите ще могат законно да споделят онлайн съдържание със защитени авторски права в платформи като Ютюб или Инстаграм.

Процедурата за това бе задействана преди две години от ЕК в опит за защита на културното наследство на Европа и за да осигури, че издатели и артисти ще получат справедлива компенсация от големите онлайн компании. 

Основната цел на приетата директива e да засили шансовете на носителите на правата, по-специално музиканти, изпълнители, автори, издатели и новинари, да договарят по-добри сделки за обезщетение за използването на техни работи, които се появяват в интернет платформи. Това ще се случи като интернет платформите бъдат директно отговорни за публикуваното съдържание техния сайт. И като издателите на новини получат автоматично право да договарят сделки от името на своите журналисти за текстове, използвани от агрегаторите на новини. 

В реакция „Гугъл“ обяви, че реформата на авторското право ще доведе до правна несигурност и ще навреди на креативните и дигитални сфери в ЕС.

Силен противник на промените, „Гугъл“ посочи, че има известни промени в предложението на ЕК, но детайлите са важни. Новите правила означават, че американският технологичен гигант ще трябва да плаща на издатели, артисти и музиканти, отбелязва Ройтерс. Чл. 11 на директивата задължава сайтовете да плащат на медиите, за да цитират каквото и да е освен "отделни думи или много кратки откъси" от техни публикации. Чл. 13  изисква всяка онлайн платформа да носи отговорност и да следи за авторски права цялото съдържание, което потребителите качват, независимо дали става въпрос за текст, видео, картинки или музика.

Авторите на реформата очевидно са загрижени за правата на хората на изкуството, както и че големите платформи не им плащат достатъчно, признава евродепутатът Юлия Реда от пиратската партия, един от основните противници на въвежданите ограничения.

„Но имам чувството, че целта на реформата е да накаже Ютюб и Фейсбук. А младите хора, които протестират по улиците, имат други опасения - те използват още много други платформи, където хората на изкуството вече са намерили своята публика. Реформата ще им отнеме тази възможност за изява“, добави обаче Реда.

Протестите из цяла Европа се насочиха основно срещу т.нар. филтър, през който в бъдеще трябва да преминава съдържанието, преди да бъде публикувано в мрежата.

Без тази реформа, без този филтър, в мрежата ще продължи да се публикува съдържание, без авторското право да е защитено. В текста обаче изрично е записано, че допустими изключения от авторското право трябва също да могат да се качват в интернет, защити директивата Аксел Фос от ЕНП, докладчик по темата в ЕП и съавтор на текста.

В него не се споменава, че платформите са длъжни да въвеждат филтри, но в същото време не е ясно, какво друго техническо решение може да има.

Също така неясни остават последствията за дигиталните гиганти, ако въведат прекалено широки критерии. Тогава филтърът може и да улови съвпадение в съдържанието, без в случая да е нарушено авторското право.

Именно затова на много от плакатите по време на протестите през последните дни се четеше: Спрете цензурата в интернет!Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.