„Еврохолд“ и „Индия пауър“ са подали обвързващи оферти за БГ активите на ЧЕЗ

| обновено на 01.04.19 в 17:34

Българското дружество „Еврохолд“ и индийското „Индия Пауър“ са подали обвързващи оферти за българските активи на енергийната компания ЧЕЗ. Това съобщиха за „Хоризонт“ от пресцентъра на компанията в Прага.

Оттам отказаха подробности около самите оферти, но подчертаха, че все още имат договор с „Инерком“.

От „Еврохолд“ също потвърдиха информацията за „Хоризонт“ минути преди да изпратя официалната си позиция. В нея категорично заявяват, че обвързващата оферта е подадена самостоятелно - без участието на други компании, а финансирането ще е от собствен капитал и западноевропейски банки.

Практически по този начин се отрича информацията, поне на този етап, че „Еврохолд“ възнамерява да работи с „Инерком“ по сделката, а финансирането ще дойде през руски банки. От компанията допълват, че възнамеряват да се разделят с част от активите си извън застрахователния бизнес и очакват през април одобрение за емисия за набиране на капитал от 80 млн. евро.

„Хоризонт“ потърси информация от „Индия пауър“, но оттам не дадоха такава. „Инерком“ не бяха открити за коментар.

От Прага обясниха, че тепърва ще оценяват обвързващите оферти и ще решат какви нови действия да предприемат. Оттам категорично подчертаха, че все още имат договор с „Инерком“, въпреки че те вече не са привилегировани в преговорите и не успяха да съберат необходимия капитал, за да платят за българските активи в срок. Освен това КЗК има възражения срещу сделката с „Инерком“.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.