Румен Драганов: Спечели ли туризмът от серията почивни дни?

Румен Драганов
Снимка: БГНЕС

Спечели ли туризмът от серията почивни дни? Това коментира пред БНР Румен Драганов, ръководител на Центъра за анализи и прогнози в туризма:

"Доста положително, ние имахме възможност да обявим вече, че тогава, когато Великден е в края на април, както е тази година, и дава възможност за сливане с майските празници - чак до Гергьовден, действително се получават 11 дни. Дори забелязахме, че от Велики четвъртък започнаха пътуванията", каза Драганов и допълни:

"Натоварването на пътищата започна още от четвъртък. Така че дните са дванайсет. Това даде възможност и за отваряне на много хотели и къщи за гости, които по принцип преди отваряха малко по-късно, но по Черноморието ние наблюдаваме над 22 хотела, които са отворени, специално сега за майските празници, каза още той в интервю за предаването “12+4“ по програма “Хоризонт“.

По думите му лланинските курорти също се радват на повече туристи:

"Преди малко се върнах от Банско, започва натоварването по самата пътна мрежа, днес ще има малко повече коли, които ще се връщат обратно към София".

“Около 540 хил. българи, общо, в тези дни ще пътуват. Това е някъде малко под 10 % от всички българи, които имаме, но но пътуващите българи, които са около 3,7 млн. – това прави значително по-голям процент и това, което можем да кажем, че пътуващите българи, те пътуват средно 5,4 пъти годишно, т.е. и сега ще имаме хора, които ще правят тегели и в тези дни“, поясни още Драганов.

От тези 140 хил., които ще излязат в чужбина, около 40 хил. са в Гърция и затова са и всички мерки, за да се осигури доброто придвижване през границата. Но също така имаме и българи, които са в Македония, в Сърбия, в Румъния, в Турция – самолетите са пълни и за Европа, каза той и допълни:

"Много хора пътуват и на Изток към Турция, към Дубай – доста натоварено е летището в тези дни".

Той хвърли светлина и върху летния туристически сезон – каква част от капацитета от курортите ни е запълнен към момента:

“Ако говорим за продадени легла по предварителни договори от чуждестранни туроператори, ние сме продадени на 120 %.  Договорите се сключват година предварително. Мога да ви кажа, че вече са налични възможности за резервации за 2020 г. в български курорти“.

“Ние имаме съвсем изпреварващо договаряне за 2020 г., но това, че сме договорили 2020 г., не означава, че 2020 г. ще имаме туристи, ако нещо се случи в геополитиката или изцяло в района на Черно море, където виждате какви заплахи има“, коментира още Драганов.

Българските туристи са в Гърция не само за Великден, съобщи кореспондентът на БНР Катя Пеева и допълни:

“Има информация, че целогодишно допринасят много за печалбата на туристическия сектор“.

Конкретно за Великден туристическите агенции отчетоха не само увеличение на българите, които дойдоха за празниците, но и резервации, които бяха за седмица и повече от седмица.

Много от хотелиерите отвориха само за български туристи, защото още е много рано за летния туристически сезон. Преди всичко в Северна Гърция, защото е близо  - на Халкидики, Тасос, Самотраки е бил най-големият интерес на българите за Великденските празници, съобщи още тя.

Интервюто на Даниела Големинова с Румен Драганов и репортажа на Катя Пеева може да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.