В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от село Голям извор

| обновено на 13.05.19 в 16:43
9
Снимка: Добромир Видев

В село Голям извор не само пазят традициите, но се опитват и да ги надграждат. Селото е превърнало мястото на изтребителя в центъра си в място за почивка и отмора. Зад поставянето на машината обаче стои тъжен повод.

МиГ-15 в Голям извор е поставен от колеги пилоти заради друг пилот. При авиоинцидент преди близо 40 годиниМарин Стефанов загива. Веселин Велев, председател на Съюза на запасните офицери в селото и приятел на пилота си спомня, че идеята възникнала спонтанно, за да почетат паметта му.

„Уведомихме и кметството и се притеснявахме – ще искат някакви пари, откъде ще ги извадим (то беше никакво времето), а то се оказа, че някаква марка трябваше – символична, 600 лева, те, парите, бяха с по-ниска стойност – плати кметството една такава марка.

Оттам нататък делото поел Огнян Стойков, друг приятел на Марин Стефанов. Той си спомня, че когато през 1995-та година решили да поставят самолета в Голям Извор, МиГ-15 вече били свалени от въоръжение, защото вече имало нови самолети. Стойком коментира, че дори и в трудните първи години след промените, армията е работила много добре.

„Продължава да се лети, както трябва. За да се поддържа нивото на един летец, има изисквания – нальот минимум, да кажем, 100 часа. Това нещо се е правело.“

Армията е консервативна система и обществените промени стигат до нея със закъснение, смята той. Закъснението на реформите го заварва на поста заместник-началник на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Така историята му отрежда да види последните месеци преди закриването му. Но като преподавател в преобразувания във факултет филиал във Военния университет във Велико Търново, на проф. Огнян Стойков е писано да види и възстановяването на училището в Долна Митрополия. 

И докато проф. Огнян Стойков очаква повторното отваряне на военновъздушното училище, а и новите изтребители, каквито и да са те, кметът на Голям Извор Илиян Маринов споделя, че поставеният МиГ-15 вече става част от историята и на селото.

„Този самолет е наша гордост“, казва той и не крие колко са помогнали от клуба на местните жители в София.

„Те отпуснаха средства, специалисти. Дойдоха на место със съответната техника и боя, пребоядисаха самолета. Бяха намерени снимки на самолета, с истинския номер, който е бил този самолет, и инициалите, които се слагат на летателната техника в Българската армия. Възстанови се всичко това. Той вече е свеж, възстановен.“

„От нас е поддръжката – косенето на трева, поддържането, в момента сме засадили рози“, разказва Маринов.  


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия