Искрен Веселинов и Мирослава Петрова пред БНР

Противоконституционна ли е забраната за свободно къмпиране

Плажът на къмпинг "Корал"
Снимка: БГНЕС

От гражданското движение “Да запазим Корал“ призоваха да не се наказват къмпингуващите, които пазят природата, и на тях да не се гледа като на заплаха от законотворците, в отворено писмо до председателя на Регионалната комисия в парламента Искрен Веселинов.

Именно тази комисия ще разгледа промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, внесени между 1-во и 2-ро четене.

За регламент при къмпингуващите се застъпи самият Веселинов, автор на един от 5-те проекта с изменения.

Според Мирослава Петрова, която е автор на отвореното писмо, има противоконституционни текстове в предложените изменения между 1-во и 2-ро четене:

“Бих искала да започна по този начин – в една държава с изключително крехко върховенство на правото, която срамно се тресе всеки ден от тежки корупционни скандали, човек се чуди за какво да се хване и да търси някаква разумност, като гледа, че на дневен ред излизат закони за промяна на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които се занимават с нарушителите – се опитват да ударят по единствените пазители на остатъците на недообезобразеното българско черноморско крайбрежие, всъщност са къмпиращите. Защото човек, като тегли чертата, вижда, че единствените места, на които са запазени ландшафт, природа и абсолютно всичко, са местата, на които от 30 г. се къмпира, а не местата, които имат концесионери“, посочи пред БНР Мирослава Петрова и допълни в интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“:

“Освен това се прави по един наистина недостоен начин, защото се налагат санкции за къмпиране върху дюни в една държава, която практически не знае къде са ѝ дюните, защото специализираните ѝ кадастрални кадри не съвпадат“.

"Не ми стана ясно кой точно определя пазителите – някой раздава значки и минават изпити за пазители или нещо подобно", запита пред БНР Искрен Веселинов в отговор на въпроса: "С пазителите или нарушителите ще се занимае комисията?".

"Моето предложение е било насочено изцяло, за да реша процеса на тези хора, имам безброй много такива приятели, и всъщност те са причината изобщо да внеса това предложение, защото, на практика, недостигът на къмпинги по Черноморието е вопиющ. Това, че се разполагат в непредназначени за това терени къмпинг съоръжения, съответно палатки и т.н. - е повод за едно гонене", каза Веселинов и уточни:

“Има едно изменение в закона, което предвиждаше преди 3 години още, да се предвиди възможност за къмпингуване на места, които са извън официалните къмпинги, тъй като за официалните къмпинги изобщо процедурата е супер сложна, за да се направят, обаче това нещо не се случва 3 години. И поради тази причина аз предложих една промяна, с която да се въведе някакъв ред изобщо в ситуацията и къмпингуващите да не са вечно виновни и вечно преследвани, тези, които са извън официалните къмпинги“.

"Аз съм изключително изненадан от тази реакция срещу моето предложение", посочи още той и допълни:

"Освен, ако някой не си присвои правото да говори от името на къмпингуващите и така с някакви обобщения просто да се търси противник, с който да се сражава, за да легитимира съществуването си".

Интервютата на Лора Търколева с Мирослава Петрова и Искрен Веселинов може да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.