Бисер Петков опроверга протестиращи родители срещу Националната стратегия за детето

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Бисер Петков опроверга твърденията на протестиращи родители, че с промени в законодателството на практика се изпълнява спряната от обсъждане и приемане Национална стратегия за детето.

Само за миналата година в родилни домове са изоставени 441  деца.

Затова и с промените е описано как си взаимодействат институциите и как подкрепят връщането на децата при родителите, посочи Бисер Петков:

"И те по никакъв начин нямат за цел да дават повече права на социалните работници и на другите органи, не целят по никакъв начин намеса в семейството и отнемане".

Председателят на Държавната агенция за закрила на децата Елеонора Лилова даде пример от вчера. 17-годишна самотна майка потърсила помощ при баща си, който живее на квартира в София. Когато разбрала, че е нежелана, пожелала да изостави бебето в приемната на социалното министерство:

"И съответно се задействаха механизмите на подкрепата - така че в момента детето е с майка си в звено "Майка и бебе".

Само за миналата година над 900 деца са върнати при родителите им. 730 са настанени при близки и роднини:

"Няма да се допусне да се отнемат деца от семействата само с едно позвъняване на вратата".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.