Почти цялата територия на страната ще бъде покрита с кадастрална карта до края на 2019 г.

96% от територията на страната ще бъде покрита с кадастрална карта до края на годината. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев пред Общото събрание на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

Завършването на кадастралната карта и кадастралните регистри за цялата страна има важна роля за стимулиране на инвестиционните процеси и икономическия растеж, подчерта заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев.

Кадастърът е готов за всички областни градове, в голяма част от общинските центрове и населени места и територии с активен пазар на имотите. Обхванати са цялото Черноморско крайбрежие, планинските и балнеоложки курорти заради засиления инвестиционен интерес. В близките години ще завърши изработването и на специализираните карти като надграждаща информация  на кадастралната карта. Те са изключително ценни за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения, защото ще съдържат информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни източници, трайни насаждения, подземни богатства, релеф и др., добави Йовев.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.