Радикализиран младеж е задържан в Пловдив, разследват го за тероризъм

На момчето трябва да се гледа като на дете-жертва, посочиха от прокуратурата

| обновено на 08.06.19 в 19:23
5
Снимка: МВР

16-годишно момче от Пловдив се разследва за тероризъм, съобщиха от прокуратурата. Според  разследващите, то е било вербувано от групировката "Ислямска държава" чрез контакт в социалните мрежи. Заместник-главният прокурор Иван Гешев използва случая, за да обяви, че на финален етап е проект за създаването у нас на антитерористични центрове по американски модел.

След 72 часа в ареста, вчера Специализираният наказателен съд е освободил детето и то е при родителите си и под надзора на инспектори от Детската педагогическа стая. Ученикът е бил задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. Предполага се, че е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба.

Държавното обвинение поясни, че вербуването му е продължило около година. Става дума за единичен случай за радикализация. Няма информация дали наистина е готвен атентат, тъй като продължава работата с детето, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Гешев призова на случая да се гледа като на случай с "дете-жертва", а не с "извършител на престъпление". Затова и с него работят психолози и специалисти от Детската педагогическа стая. Голямо съдействие оказват и родителите, от които всъщност е дошъл сигналът в сряда за интересите на детето към "Ислямска държава". Те са съдействали за неговото задържане, което не е било публично и са завели разследващите и представителите на службите за сигурност в помещенията, които бяха показани на видео по време на пресконференцията. От кадрите се вижда, че са намерени готови или в процес на изготвяне самоделни взривни устройства, знаме на ИДИЛ, книги, които са общодостъпни, както уточниха от прокуратурата.

От разговорите с момчето е станало ясно и какво е неговото обяснение за тези вещества и химически пособия в помещенията. То твърди, че има интерес към химията. И въпреки, че през цялото време Иван Гешев настояваше на момчета да се гледа като на жертва, а не на извършител на престъпление, прокуратурата ще иска от Спецапелативния съд детето да бъде поставено в изолация. 

Директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков коментира, че ще помогнат на момчето и ще го изведат от средата, в която е попаднало.
„В деня, в който постъпи информацията, бяхме на място. Започнахме комуникация с детето. Казвам ние, имам предвид инспекторите от Детска педагогическа стая. Смея да твърдя, че имаме много добри инспектори, които са с много дългогодишен опит като педагози, психолози и психиатри. Ние се включихме непосредствено след получаване на сигнала с работата с детето“, каза още той и добави, че в понеделник започват активна работа с него. "Колегите ще бъдат в непрекъснат контакт с него и с родителите. Те ще бъдат един изключително добър наш партньор с работата с това дете. Ние сме длъжни да положим всички усилия да помогнем на това дете и да го изведем от тази среда“.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия