Калоян Стайков: Фирмите точно да прогнозират нуждите си от електроенергия

Калоян Стайков
Снимка: Ани Петрова

Малките фирми ще станат част от балансираща група, която да купува ток от свободния пазар за техните нужди. Прогнозата направи в предаването „Хоризонт до обед“ преподавателят в СУ Калоян Стайков. Поводът бе обсъдени в парламентарната Комисия по енергетика законови промени, според които всички фирми ще трябва да купуват ток от енергийната борса. Измененията трябва да влязат в сила в средата на следващата година.

Според експерта и малките фирми ще имат задължение да прогнозират правилно потребностите си от енергия, за да ги заявят на борсата.

„Проблемът е, че пазарът на електроенергия е твърде концентриран. До 80% от предлаганите количества на свободния пазар се генерират от три предприятия – НЕК, ТЕЦ „Марица-изток“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“. Така се появяват изкривявания. Има регулатор, но той не върши нищо в тази насока.“

Трудно е да се направи прогноза за пазарната цена на тока за малките фирми, смята Калоян Стайков. По думите му това зависи от факта какви количества ще пусне НЕК на свободния пазар и в кое време.

Експертът подкрепя мнението, че и домакинствата трябва да излязат на свободния пазар, но това не трябва да става шоково.

„Трябва да има и проучвания на тенденциите в хода на цените“.

Цялото интервю с Калоян Стайков чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.