Окончателна забрана за вдигане на шум следобед и нощем край жилищни сгради

| обновено на 19.06.19 в 14:38
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Народното събрание окончателно забрани във времето между 14.00 и 16.00 часа през деня и между 23.00 часа вечерта и 8.00 часа сутринта в близост до жилищни сгради да се прави озвучаване на открито и да се извършат шумни дейности, включително строителни. Глобите достигат до 12 000 лева.

Текстовете, инициирани от вицепремиера – тогава Валери Симеонов, минаха на второ четене близо година след първото гласуване.

Часовите ограничения за шума няма да важат за жп гари, аерогари, автогари, морски гари и при използване на системи за предупреждение и оповестяване на населението при бедствия. С редакционна поправка на ДПС от обхвата на законопроекта бяха изключени и религиозните храмове.

Йордан Цонев:

„Няма как да забраним на християнските ни камбани да спрат да бият на Великден в 12 часа вечерта, нито на утринята сутринта преди 8 часа. За другите религии също има начини на озвучаване“.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов все пак поиска озвучаването от религиозните храмове да бъде съобразено с нормите на съответната наредба на Министерството на здравеопазването. Йордан Цонев обаче го репликира:

„Няма как да сложим потенциометър на камбаната“.

Вносителят на промените в Закона за шума Валери Симеонов коментира още, че сега гражданите ще си отдъхнат, а контролът ще стане по-ефективен. По думите му полицейските органи ще бъдат улеснени при контрола на заведенията и при публични мероприятия.

„Досега проверките се извършваха с една група от 10-15 човека. Всяка, която вземаше, даваше своя дял в регистрирането на съответното нарушение в опитите за прекратяването му, но действията бяха неефективни. Досега действащият закон не беше ефективен. Така че един път се освобождава държавен ресурс в лицето на други служби, втори път органите на МВР могат да извършват своето действие еднократно. И пиесата става едноактова. Няма Фигаро тук, Фигаро там. Има констатиране на нарушение при отказ за спиране на озвучаването, запечатване на заведението“, каза още Симеонов.

Според депутатите от БСП промените в Закона за шума няма да работят на практика, тъй като не са съобразени с реалните условия в страната. Христо Проданов от левицата коментира в кулоарите на парламента, че тяхното предложение забраната за шум да важи след полунощ е по-адекватно, отколкото приетите текстове.

Проданов коментира:

„В летните месеци – юни, юли и август – да бъде до 24 часа, защото, първо, осем часа са достатъчно време за пълна тишина, за да може човек да се наспи, да се възстанови, другото, което е, знаете, в България и на Черноморското крайбрежие в много градове и села има открити заведения, които чакат тези три месеца в годината, за да изкарат някакви пари, да реализират някаква печалба и съответно да платят данъци към общините и към държавата за тяхната дейност, така че ние предлагахме това, но то не се прие. В крайна сметка законодателството и ролята на приемането на един закон е да регулира взаимоотношенията между различните обществени групи. Тук става въпрос за регулиране на взаимоотношенията между гражданите и бизнеса – малък и среден бизнес. Другото, което нас ни притеснява, е, че законът няма да работи, примерно, контролните органи, които ще проверяват за спазване на тези наредби. Вие сами сте свидетели, че полицията не може да се справи с шума и от ромските махали, и от заведения, дискотеки, сега се предлага това да се контролира от държавните инспектори. След като не може полицията да се справи, как ще се справят държавните инспектори“.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.