Светла Костадинова: Малки общини с големи работодатели привличат хора от съседни региони

Снимка: БГНЕС

Регионална политика на централно ниво няма как да се прави и такава политика няма как да проработи. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова, която ще представи анализ на регионалните профили днес на конференция на тема „Бизнесът и регионите“.

„Малки общини, в които големи частни работодатели създават заетост, привличат хора от съседни общини, и когато между общините има добра свързаност, инфраструктура, това изключително добре влияе. Тогава процесът на обезлюдяване е много по-забавен, тъй като хората предпочитат да пътуват всеки ден до работа, но да останат по родните си места“, обясни тя в предаването „Преди всички“.

„Челопеч, Божурище, Пирдоп, Летница, Сапарева баня, Несебър – това са малки общини, в които има големи работодатели и които се развиват добре. Те се разширяват, търсят нови хора, склонни са да инвестират в професионално образование. Оказва се, че над 60% адекватност на професионалното образование има в общините, в които бизнесът работи, инвестира, разширява се, търси хора и е преценил, че дългосрочно има смисъл да полага усилия за подобряване на образованието“, каза още Светла Костадинова.

По думите й местната общност би могла да бъде привлечена, когато се подобрява както свързаността между общините, така и основни услуги като здравеопазване и образование.

В Северозападна България има масирано заминаване на хора в трудоспособна възраст, подчерта тя и добави, че това е причината бизнесът да не намира смисъл да инвестират там:

„Бизнесът търси разнообразни фактори, които са различни за всеки бизнес и за всеки регион. Това, което трябва да се направи, е на първо място самите региони да осъзнаят къде им е проблемът“.

Костадинова препоръча по-голяма децентрализация – повече възможност за ресурси, които да остават в общината и с които кметовете и областните управи да могат да работят. Предлага се също и част от подоходния данък да остава в общините.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.