Розита Еленова: СЕМ избира генерални директори на БНР и на БНТ по комплексни показатели

Розита Еленова
Снимка: Ани Петрова

„В предходния конкурс за генерални директори на БНР и на БНТ общественият интерес не беше насочен толкова към личността на кандидатите, въпреки че имаше повече желаещи, по-сложни и подлежащи на дискусия. Може би причината е в узряването на обществото и в осъзнаването на важността на позицията на генералния директор... Жълтото присъства в нашия живот. Кандидатите трябва да имат воля и характер, за да издържат“. Това каза пред БНР Розита Еленова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ), в края на периода по избор на генерални директори на двете обществени медии, белязан и от негативна кампания срещу някои от кандидатите за поста.

„Участвам в трета процедура по избор на генерален директор и показателите, по които се избира кандидат, са комплексни. Във всеки конкурс има предположения. Човек трябва да запази хладния си разум и да спазва закона, независимо какви са очакванията към него, за да може да изпълни професионално ангажимента си. Съветникът трябва да гледа комплексно нещата“, допълни Еленова в предаването „Преди всички“.

„Най-лошият вариант е и петимата съветници в СЕМ да са с избор на петима различни кандидати за поста. Това означава, че има хаос, че нямаме единни критерии, че няма професионалист, който ярко да се излъчи. Разделянето 3 на 2 гласа е класическо“.

Еленова отрече да има лични конфликти между членовете на Съвета, но отчете като градивни професионалните спорове, „които са напълно естествени“.

„Въпреки че сме избрани от квотата на парламента, професионализмът е преобладаващ в нашата работа… Съветниците, с изключение на един (Иво Атанасов – бел. ред.), сме аполитични, не показваме пристрастията си. Политически пристрастия за кандидатите за генерален директор на обществена медия не бих допуснала под никаква форма“.

Розита Еленова не смята, че е в конфликт на интереси заради факта, че новоизбраният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков е бил свидетел на сватбата на брат ѝ. Тя поясни, че има ситуации, в които членовете на СЕМ могат да бъдат разглеждани като изпаднали в конфликт на интереси, но конкретният случай не е такъв.

Еленова не изключва възможността да има обжалване на избора на двамата генерални директори, „защото едно демократично общество допуска това като нещо нормално“.

Интервюто с Розита Еленова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.