Финални изпитания за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

В АЕЦ '"Козлодуй" започват финалните изпитания на готовността за работа на пети блок с повишена мощност. Тестовете ще продължат и утре.

След успешното приключване на последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок до 104 на сто, които бяха изпълнени по време на плановия годишен ремонт, за днес и утре е планирано да бъдат извършени финални изпитания.

Целта е да се потвърди готовността на системите за работа при повишена мощност в различни експлоатационни режими. Изпълнението е предвидено за тези дни с оглед намаленото търсене на електроенергия в този период.

По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60 и 40 сто. Утре турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с утвърдения график.

Аналогична програма за изпитания беше изпълнена на шести блок на централата преди две години. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността – 1040 МВт.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.