В. Дърева: Уникалността на Левски е в триединството на духовник, революционер и държавник

Велислава Дърева
Снимка: Ани Петрова, БНР

“Често казваме, че Левски е уникална личност в българската история, без да си даваме сметка защо. Той е едно триединство между духовник, революционер и държавник. Едно от тези качества да липсва,  вече ще говорим за някакъв друг човек. Точно в това триединство при Левски е тази уникалност“, каза пред БНР журналистката и дългогодишен ревностен изследовател на делото на Васил Левски - Велислава Дърева по повод навършването на 182г. от рождението на Апостола.

В интервю за предаването “12+4“ тя разказа още:

“Мислим си, че познаваме добре революционера. Изобщо не се замисляме за държавника, а за духовника съвсем малко се знае. А това е основното градиво, което изгражда самата личност на Левски. Например казвате, че има непознати неща – ето сега няколко детайла: съвсем наскоро беше намерена снимка на Левски, на гърба на която са изписани точно показанията на даскал Иван Фурнаджиев пред турския съд. Точното описание на Левски! Това описание е може би най-гениалното в българската история, то не принадлежи на Иван Вазов, а на един предател. И отзад на снимката пише това, което пише в протоколите на турския съд – той е от Карлово, променя всяка седмица лицето си, едното му зъбче е издадено малко напред и, когато говори, повдига горната му устна и очите му са големи и пъстри… “.

“За онова общество не знам, но знам за нашето общество след 10-и ноември се появиха едни свитъци по история, в които се наставляваха учителите да не акцентират много върху личности като Ботев, Левски, Каравелов и Раковски, защото, както пишеше в тези свитъци, те не се ползвали с добро име в тогавашното общество..“, каза още Дърева.

“Почти не познаваме духовника. Погледнете само неговия речник – той е евангелески. Левски има много сериозно духовно образование…“, разказа още тя.

Други слабо известин факти за Васил Левски можете да чуете от интервюто на Диана Янкулова с Велислава Дърева в звуковия файл, където може да чуете и репортажа на Мира Стефанова. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.