Уиндсърфистите предпочитат Бургаския залив

Снимка: Уиндсърф клуб Бургас

Уиндсърфът е запазена марка на Бургас. Въпреки че в момента вятърът не е най-подходящият, много любители на този воден спорт тренират с настроение в очакване на оптималния сезон - ранната есен. Ундсърф клубът в морския град тренира малки и големи как да се носят по вълните.

За да хванеш вълната, първо трябва да умееш да запазиш баланса върху дъската, а след това усещането да те носи вятърът е уникално. Това споделя Лъчезар Вълчев - IT специалист от София, който от няколко лета вече тренира към бургаския уиндсърф клуб.

"Велико е! Особено като хванеш вятъра и влезеш навътре, не виждаш нищо друго освен хоризонта, не може да се опише".

Без страх към вълните лети и 9-годишната Таисия Далнова, която наскоро стана четвърта в уиндсърф състезание, организирано на къмпинг "Градина", въпреки че е била най-младата участничка.

"Трябва да се забавляваш със сърфа, а не да се страхуваш".

Сутрин карат най-малките, защото тогава морето е най-спокойно, а следобед, когато задуха по-силният бриз, излизат и по-опитните и големи сърфисти, коментира председателят на уиндсърф клуба в Бургас Марияна Лозева. По думите ѝ в клуба има регистрирани 23-ма състезатели, които, въпреки че са любители, тренират усилено. 

Клубът вече е натрупал достатъчно умения и опит в организирането на състезания по уиндсърфинг. Една от основните дейности е организирането на уиндсърф регати в акваторията на Бургаския залив. От 2000 г. в Бургас стана традиционна и регатата "Флора".

Подробностите чуйте от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.