"Сподели Нощта" е мотото на Нощ Пловдив 2019

Доброволците на "Нощ" в Пловдив са вече на възрастта на арт инициативата, коятто прави четиринадесетото си издание

Веселина Сариева
Снимка: БГНЕС

14-тото издание на арт инициативата „Нощ“, която започна навремето като „Нощ на музеите и галериите“, се вписва хармонично в артистичната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019. 
„Както и Седмицата на съвременното изкуство, „Нощ“-та е едно от събитията, които са важни за Пловдив. Нямаме тази история като Седмица на съвременното изкуство, малко по-младо събитие сме, но все пак нашите доброволци са на годините на „Нощ“-та, така че е доста симпатично това случване, културно, в града“, отбеляза галеристът Веселина Сариева.

Куратор на базовата концепция на тазгодишната „Нощ“ е Владия Михайлова, а надсловът на програмата е „Общо място“. 

"Нощ"-та се опитва да даде на всекиго негово място и възможност да начертае своя собствена карта измежду 130-те събития в тазгодишната програма, уточни Веселина Сариева.

Най-дългата "НОЩ" на Пловдив  ще продължи цели  три вечери – 13, 14, 15 септември, под мотото ОБЩО МЯСТО

Програмата през 2019-та ще бъде разпределена по традиция в тематични подпрограми:

МУЗЕИ, ГАЛЕРИИ, АТЕЛИЕТА – за първи път ателиетата са акцентирани като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството. ГРАД И КУЛТУРА представя културното съдържание на читалаища, театри, библиотеки, общностни и/или религиозни центрове, културни домове, кинозали. KЛУБ И МУЗИКА представя алтернативните клубни пространства в града. ПУБЛИЧНИ ПРОСТРАНСТВА работи за развитието на културната карта на Пловдив като представя артистични проекти в открити публични пространства. МАЛКАТА НОЩ по традиция включва събития за най-младата и будна аудитория.

ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА: ОБЩО МЯСТО представя специална селекция на артистични проекти, които организаторите в партньорство с някой от най-активните международни културни институти и посолства подготвят специално за публиката на НОЩта Тази година програмата се разширява като представя събития и в останалите подпрограми на НОЩта.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.