В Ямбол откриха изложба, посветена на Руско-турската война от 1829 година

Снимка: Регионален исторически музей - Ямбол

В навечерието на празника на Независимостта в Ямболския исторически музей беше открита  изложбата  „Далеч от Родината, с мисъл за Ямбол”. Експозицията представя забравени събития от руско-турската война от 1828-1829 г., както и  последвалото я масово изселване на 180 хил. души от родината.

Руско- турската война от 1828-1829 година и последвалите я събития са малко известни за по-широката публика и това е причината да бъде подготвена изложбата , посочи уредникът в музея Христина Женкова.

"Искахме да представим два акцента - първото освобождение на града от руснаците, също много малко известен факт, в началото на август 1829 година и преди това, около седмица- периодът на така нареченото междуцарствие в Ямбол, тогава, когато турците ги няма, руснаците няма в Ямбол и българите поемат управлението си сами за пръв път от поробването.

В изложбата е отредено специално място на дарителските жестове на отделни личности, опълченци и фамилии от Ямбол или с ямболско потекло, които подпомагат образователното и културно развитие на града.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.