Орбан загуби Будапеща, но местният вот не показа категорично свалянето на доверието

Виктор Орбан

Унгарската опозиция спечели изненадващо категорично кметския вот в столицата Будапеща. Кандидатът на обединената опозиция Гергей Карачон от зелената либерална партия „Диалог за Унгария“ ще заеме поста на досегашния градоначалник от управляващата националконсервативна партия Фидес Ищван Тарлош.

Тежък ли беше ударът за Орбан в Будапеща

„Загубата на столицата е налице, наистина сигурна загуба на тези избори за Фидес, въпреки че кметовете нямат толкова голяма власт вече“, каза пред БНР Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика коментира.

 „Може би трябва да кажем, че въпреки, че Орбан има две трети от парламента, от местата в парламента, той всъщност разполага с около 30% от гласовете в Унгария. Това са специфики  на избирателната система там“, каза Стефанов.

Разочаровани ли са унгарците от “Фидес“

„Трудно е в момента да си отговорим на въпроса (дали са разочаровани унгарците от управлението ), защото местните избори са един друг тип избори, на които хората решават по друг начин за кого да дадат гласа си. Виждаме обаче, че кампанията този път беше доста особена на местните избори в Унгария. Тя премина с доста твърди нападки. Имаше голям скандал, в който излезе видео с един от местните кметове…“, добави той. 

Стефанов обясни, че замесеният в скандала със секс с проститутка и предполагаеми корупционни схеми градоначалник на Дьор Жолт Боркай, който е от управляващата партия Фидес, е бил преизбран.

„Затова е много трудно е да направим краен извод, че унгарците свалят доверието си от Орбан и неговата партия Фидес“, посочи експертът.

„Победата в Будапеща и десет от най-големите градове на Унгария дойде след безпрецедентно обединение на опозицията. В тази опозиция влизат най-различни партии по своята идеологическа насоченост. Повечето от тях са с лява или зелена насоченост, както е случаят с Будапеща и спечелилият кандидат“, коментира още Стефанов.

Интервюто на Диана Янкулова с Даниел Стефанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.