Лилия Абаджиева поставя „Страшният съд“ в Плевен

Лилия Абаджиева
Снимка: БГНЕС
Втора премиерна вечер очаква зрителите в Плевен за тази седмица. След „Серьожа е много тъп“ на режисьора Васил Василев, новото заглавие в афиша на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ е „Страшният съд“ от австрийския писател и драматург Йодьон фон Хорват.

Премиерата предизвиква изключителен интерес и заради обичайно оригиналния почерк на режисьора Лилия Абаджиева и сценографа Васил Абаджиев. Преди време на плевенска сцена Лилия Абаджиева постави за първи път и друга пиеса - “Цимбелин“ на Шекспир, която се радва на изключителен успех.

Австрийският драматург Йодьон фон Хорват пише "Страшният съд" през последната година от живота си. 

"Страшният съд" на Хорват е една пиеса, която бих казала, че мога да я сравня само с "Метафизика на нравите" на Кант. Тя се занимава със съвестта, погубената съвест. Личността стига до угризения на съвестта тогава, когато стигне до действия, които са в конфликт с моралните и етичните норми. Моралният императив като личен избор - това е тема, която изключително ме привлича. Хорват по някакъв начин ни кара да се замислим. Например в много от латинските езици коренът на думата "съвест" е съзнание, знание, познание. Наистина, изгубим ли съвестта си, изгубим ли чистата си съвест, ние губим и душата си, респективно връзката си с Бога", изтъкна Лилия Абаджиева.

В пиесата страшният съд не е като описания от Данте или такъв, какъвто е изобразен в Сикстинската капела, уловен по божествен начин от Микеланжело, той е една метафора, подчерта режисьорът.

"Тя предизвиква човека да си зададе въпроса, участвайки дори с безучастието си в едно събитие, до каква степен е виновен, до каква степен трагическата ситуация, в която е поставен човекът по силата на някаква случайност, може да го накара да мине през всичките перипетии - първо на отрицанието, на това да не може да повярва, че той е виновен, до трансформациите на личността, които са предизвикани от загубата на покоя и кошмара на съзнанието, които пораждат нечистата съвест, когато загубим покоя си. И след това все пак неистовото желание да стигнеш до възкресението и до покоя, до чистилището".

Ролите са поверени на Васил Витанов, Екатерина Стоянова, Георги Енчев, Петьо Кръстев, Генади Николов, Мариан Стефанов, Александър Кънев, Бориса Сарафова, Сергей Константинов и Мариета Калъпова.

"За мен е повече от привилегия да работя с актьори, които така, несравнима е степента на отдаденост, на посветеност по време на процеса, във всяка секунда от репетицията. Много се радвам, че работих именно с тези актьори", сподели още Лилия Абаджиева.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.