Медийната криза и решенията

Ивелина Димитрова и Райна Константинова в студио на програма „Хоризонт“.
Снимка: Светослава Кузманова

„Най-важният принцип – независимостта на медиите и оперативната самостоятелност на ръководствата на обществените медии, трябва да бъде охраняван. Затова ролята на регулаторния орган е много деликатна. В случаите, когато зад маската на правомощията, се случва натиск, нещата стават видни и журналистите трябва да защитават своите права“. Това заяви пред БНР Ивелина Димитрова, член на СЕМ, в коментар по казуса „БНР“.

„Този казус катализира процеса за осъвременяване и актуализиране на Закона за радиото и телевизията. Такива са намеренията и на анкетната комисия. Това ще бъде процес, първо, на експертен анализ. Този казус с БНР би трябвало да получи своя кодификация в закона, за да сме сигурни, че няма повторно да се изправим пред такъв или подобен драстичен случай“, допълни Димитрова.

„Радиото не е просто една медия, едни жици, радиото е компетентност. Когато имаш един човек, който не може да прецени последствията от една такава сложна машина, тогава се получават такива неща. Радиото е национална отговорност, не само национална сигурност, защото това, което ти казваш, което представяш, то формира мнения, дори манталитет. Радиото е медия на интелигентния човек“. Това допълни в предаването „Неделя 150“ Райна Константинова, директор в продължение на 10 години на Радиодепартамента в Европейския съюз за радио и телевизия.

Според нея гаранции, широко и ясно обявени, биха привлекат повече кандидати за директор на БНР:

„Съставът на СЕМ трябва да се разшири. Защото, като знае, че се явява пред 7, 14 или 40 души, както е в Швейцария, компетентни хора, които знаят за какво става дума, друга ще е отговорността. Тези хора ще са представители на различни гилдии и сегменти от обществото. Тогава на конкурса биха се явили хора, които получават радиото за 4 или 5 години… Ако се гарантира едно стабилно финансиране, независимо от капризите на някаква парламентарна комисия или от министъра на финансите“.

Интервюто с Ивелина Димитрова и с Райна Константинова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.