Радев за думите на Макрон: Свободата на движение е право на българските граждани

Радев свиква среща заради „отстъплението от прозрачността на изборния процес“

Огромният брой недействителни бюлетини на първи тур компрометират доверието, каза той

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова гласоподавателите за масово участие в балотажа на изборите в страната, за да не се допуска купеният и корпоративен вот да определя тяхното бъдеще.

"Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и доверието в изборния процес", заяви Румен Радев. 

Затова президентът ще инициира среща с ръководството на Централната избирателна комисия, с органите на реда, с парламентарно представените политически партии, за да бъдат обсъдени пропуските в изборите и отстъплението от прозрачността на изборния процес. Президентът посочи, че въвеждането на машинно гласуване би решило въпроса с огромния брой недействителни бюлетини, който в момента е недопустимо висок.

"Изключително важно е българите да имат доверие в изборния процес. Много от хората не отиват да гласуват, защото нямат доверие, че техният вот ще бъде отчетен коректно и срещу това трябва да се борим", каза президентът пред журналисти, след като упражни правото си на глас във втория тур на местните избори в София.

Държавният глава заяви, че е гласувал за прозрачно и ефективно управление на София и нейното бъдеще като модерна и зелена европейска столица.

Румен Радев: В европейската политика е недопустимо да се лепят национални етикети

Президентът Румен Радев коментира още, че свободата на движение е право на българските граждани, защото са граждани на обединена Европа. "Външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешнополитически пиар предизборно, от която и да било страна" - каза той по повод интервюто на френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че предпочита "хора от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които идват в страната му легално и работят, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали".

"В европейската политика е неуместно, недопустимо, бих казал, да се лепят национални етикети. От друга страна, подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не се отива към непремерени официални редакции. Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество и ако има някакъв проблем между нас, изобщо не е този. За нас е много по-важно, много по-важно е да имаме френската подкрепа по стратегически за нас въпроси, какъвто е пакетът "Мобилност" например, Шенген, Механизмът за сътрудничество и проверка", посочи Радев.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.