Българите във Виена очакват с трепет гостуването на Софийската филхармония в Музикферайн

Златната зала на Музикферайн

На 5 декември Софийската филхармония ще изнесе концерт в Златната зала на Музикферайн във Виена. Диригентът и директор на националния ни оркестър Найден Тодоров e избрал емблематичната Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров за начало на поредицата славянски творби, следват "Жар птица" от Игор Стравински и Симфония №9 "Из новия свят" от Антонин Дворжак.

Изключителен факт е, че този концерт ще се състои в юбилейния, 150-и сезон на Музикферайн, в чиято програма са включени участия на световнопризнати солисти - певци и инструменталисти, както и водещи оркестри и диригенти. До имената на оркестрови формации като Виенската филхармония, Симфоничният оркестър на Питсбърг, Чешката филхармония, Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, Кливландския оркестър, Оркестъра на Френската национална опера, Будапещенския фестивален оркестър, Чикагския симфоничен оркестър, Щатскапеле Дрезден, Симфоничния оркестър на Баварското радио и др. ще се нареди и Софийската филхармония. 

Очакванията във Виена, както от страна на австрийската публика, така и от българската общност, са големи. В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" директорката на Българския културен институт във Виена "Дом Витгенщайн" проф. Румяна Конева сподели:

"Не мога да ви опиша колко сме радостни - не само заради това, че в Златната зала на Музикферайн ще се насладим на изпълнението на Софийската филхармония, а и поради факта, който наскоро стана достояние, че преди почти 100 години е изпълнявано произведение на Панчо Владигеров от Виенските филхармоници. През тази година се навършват 120 години от рождението на Владигеров и в "Дом Витгенщайн", в различните културни центрове и в цялата страна тази годишнина беше отбелязана по достойнство - с множество концерти и изложби. Но да прозвучи отново Панчо Владигеров в Музикферайн е голяма радост за нас. Концертът е посветен и на 90-годишнината от създаването на Софийската филхармония, и на друга една знаменателна годишнина - 140 години от установяването на дипломатическите, съответно и на културно-дипломатическите отношения между България и Австрия."

Концертната агенция, която организира и популяризира концерта на Софийската филхармония във Музикферайн, вече съобщи, че билетите са разпродадени.
Подробности за подготовката на събитието във Виена чуйте в кореспонденцията в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.